Ζήσης Ψάλλας

Είναι γνωστό ότι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Κλωθώ (klotho) παίζει ρόλο στον μεταβολισμό και στη μακροζωία. Η πρωτεΐνη αυτή ανακαλύφτηκε το 1997 και πήρε το όνομα μιας από τις τρεις Μοίρες της ελληνικής μυθολογίας, η οποία έκλωθε το νήμα της ζωής των ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα, μια ομάδα επιστημόνων διερεύνησε γιατί τα χοριοειδή πλέγματα του εγκεφάλου περιέχουν πολύ περισσότερη Κλωθώ από άλλες περιοχές του εγκεφάλου – τα χοριοειδή πλέγματα παράγουν το εγκεφαλονωτιαίο υγρό και βρίσκονται σε καθεμία από τις τέσσερις εγκεφαλικές κοιλίες.

​Το φράγμα μεταξύ του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος φαίνεται να καταρρέει όταν η Κλωθώ είναι σε χαμηλά επίπεδαΟι ερευνητές έδειξαν ότι η Κλωθώ λειτουργεί ως gatekeeper που προστατεύει τον εγκέφαλο από το περιφερειακό ανοσοποιητικό σύστημα.

Η Κλωθώ έχει αποδειχθεί ότι προάγει τη μακροζωία και την εξουδετέρωση των προβλημάτων που σχετίζονται με τη γήρανση. Η ύπαρξη περισσότερης Κλωθούς φαίνεται να επιτρέπει μεγαλύτερη διάρκεια και υγιέστερη ζωή, ενώ η εξάντλησή της επιταχύνει τη γήρανση και μπορεί να συμβάλει σε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περιέργως, στον εγκέφαλο, μια δομή περιέχει πολύ υψηλότερα επίπεδα της εν λόγω πρωτεΐνης. Αυτή η δομή είναι το χοριοειδές πλέγμα, το οποίο περιλαμβάνει ένα πολύπλοκο σύνολο κυττάρων που παράγουν εγκεφαλονωτιαίο υγρό και αποτελούν σημαντικό εμπόδιο μεταξύ του κεντρικού νευρικού συστήματος και του αίματος.

Ομάδα επιστημόνων από τα Gladstone Institutes, με επικεφαλής τον Lennart Mucke, αποφάσισε να διερευνήσει γιατί το χοριοειδές πλέγμα περιέχει πολύ περισσότερο Κλωθώ από άλλες περιοχές του εγκεφάλου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PNAS και έδειξε ότι η Κλωθώ προστατεύει τον εγκέφαλο από το περιφερειακό ανοσοποιητικό σύστημα.

«Ανακαλύψαμε, σε μοντέλα ποντικών, ότι τα επίπεδα της Κλωθούς στο χοριοειδές πλέγμα μειώνονται φυσιολογικά με την ηλικία» δήλωσε ο Mucke, διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογικής Νόσου Gladstone. «Στη συνέχεια μιμηθήκαμε αυτήν τη διαδικασία γήρανσης μειώνοντας τα επίπεδα της Κλωθούς σε αυτήν τη δομή και διαπιστώσαμε ότι η εξάντληση του μορίου αυξάνει τη φλεγμονή του εγκεφάλου» πρόσθεσε.

Ο Mucke και η ομάδα του διερεύνησαν περαιτέρω την επίδραση αυτού του φαινομένου σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου. Ανακάλυψαν ότι σε ποντίκια με λιγότερη Κλωθώ στο χοριοειδές πλέγμα, τα κύτταρα του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος σε ένα σημαντικό κέντρο μνήμης αντιδρούσαν πιο επιθετικά όταν άλλα μέρη του σώματος εκτέθηκαν σε ανοσολογικές προκλήσεις που μιμούνται τις λοιμώξεις.

Πιο πορώδες φράγμα μεταξύ εγκεφάλου και ανοσοποιητικού συστήματος

Το φράγμα μεταξύ του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος φαίνεται να καταρρέει όταν η Κλωθώ είναι σε χαμηλά επίπεδα, είπαν οι επιστήμονες.

 Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η Κλωθώ βοηθάει να διατηρηθεί αυτό το φράγμα κλειστό. Όταν τα επίπεδα του μορίου εξαντλούνται στο χοριοειδές πλέγμα, το φράγμα γίνεται πιο πορώδες και επιτρέπει στα κύτταρα του ανοσοποιητικού και στα φλεγμονώδη μόρια να περάσουν ευκολότερα. Αυτός ο τύπος αυξημένης απόκρισης από έμφυτα ανοσοκύτταρα μπορεί να είναι επιζήμιος, επειδή παράγονται μόρια που έχουν αποδειχθεί ότι επηρεάζουν αρνητικά τις λειτουργίες του εγκεφάλου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης