Το πρόγραμμα για την ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας των εγκλείστων σε 7 σωφρονιστικά ιδρύματα (Ανδρικές Φυλακές Κορυδαλλού, Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, Κλειστή Φυλακή Χαλκίδας, Πρεβαντόριο Άμφισσας, Δικαστική Φυλακή Λάρισας, Κλειστή Φυλακή Βόλου – Αηδίνη Αλμυρού & Κλειστή Φυλακή Αγ. Στεφάνου Πατρών), για τη Χρόνια Αποφρακτική Πμευμονοπάθεια(ΧΑΠ), το οποίο πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρουσίασαν την Παρασκευή σε εκδήλωση, ο κος Arnout Ploos Van Amstel, Πρόεδρος της  Novartis Hellas, ο κος Φιλίστορας Δεστεμπασίδης, Διευθυντής Επικοινωνίας της Novartis Hellas και ο Ιατρικός Διευθυντής της Novartis Hellas κος Γεώργιος Λάμπρου.

 Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Υγείας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Ελένη Αθανασοπούλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία υπολογίζει ότι οι πάσχοντες από ΧΑΠ φτάνουν το 8,4% του γενικού πληθυσμού , οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν το γνωρίζουν, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που να αφορούν τη  συχνότητα, τον  τύπο της νόσου, το στάδιο, την ύπαρξη ή μη αναπνευστικής ανεπάρκειας, καθώς και τα οικονομικά στοιχεία που σχετίζονται με αυτή.

 Στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας οκτώ στους δέκα κρατουμένους  δηλώνουν καπνιστές, αφού μόνο 16.1% από αυτούς δηλώνουν πως δεν καπνίζουν. Η πλειοψηφία, το 64.3% από αυτούς καπνίζει πάνω από 11 χρόνια. Η πλειοψηφία των καπνιστών, τέσσερις στους δέκα, (38.7%) καπνίζει πάνω από ένα πακέτο την ημέρα και τρεις στους δέκα (29.0%) μέχρι ένα πακέτο την ημέρα.

Η συνήθεια του καπνίσματος σε ψυχοπιεστικές καταστάσεις είναι κάτι το αναμενόμενο, οπότε αναμένεται και αύξηση του ποσοστού των ασθενών με χρόνια βρογχίτιδα και ΧΑΠ, τους οποίους το πρόγραμμα της Novartis σκοπεύει να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη των αναπνευστικών νοσημάτων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν διεξαγωγή  ιατρικών εξετάσεων σε όσους από  τους κρατουμένους των 7 σωφρονιστικών ιδρυμάτων, άνδρες και γυναίκες άνω των 30 ετών  το επιθυμούν, στα πλαίσια της πρώτης επιδημιολογικής μελέτης για τη  Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) που γίνεται στη χώρα μας, ενώ θα γίνει και δωρεά του σχετικού ιατρικού εξοπλισμού στα ιατρεία των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, όπως σπιρόμετρα, οξύμετρα και πιεσόμετρα, ώστε να βελτιωθεί η έγκαιρη διάγνωση και παρακολούθηση των νοσημάτων αυτών και μετά το πέρας του προγράμματος.

 Ο Arnout Ploos Van Amstel, Πρόεδρος της  Novartis Hellas, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, τόνισε ότι η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος είναι σε απόλυτη ταύτιση με την βασική προτεραιότητα της εταιρείας, που είναι οι Ασθενείς και η ελεύθερη και ισότιμη πρόσβασή τους στις υπηρεσίες Υγείας. Ο κος Φιλίστορας Δεστεμπασίδης, Διευθυντής Επικοινωνίας της Novartis Hellas, στην εισαγωγική του ομιλία, σημείωσε ότι η «συγκεκριμένη ενέργεια υλοποιείται στα πλαίσια της Κοινωνικής Ευθύνης της Novartis Hellas και συγκεκριμένα στην κατεύθυνση της υποστήριξης των ίσων ευκαιριών στο δικαίωμα της Υγείας σε όλους τους ανθρώπους, καταπολεμώντας παράλληλα τον αποκλεισμό της συγκεκριμένη κοινωνικής ομάδας από το πολυτιμότερο αγαθό, την Υγεία». Στο τέλος προσέθεσε ότι η εταιρεία θεωρεί χρέος της να βοηθήσει στην καταγραφή των στοιχείων που αφορούν στην υγεία των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα, όπου οι δυσκολίες πρόσβασης στη σωστή διάγνωση και στη λήψη θεραπείας αποτελούν ένα από τα πρωταρχικά ζητήματα που απασχολούν τόσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και τους ίδιους τους κρατουμένους.

Ο κος Γεώργιος Λάμπρου, Ιατρικός Διευθυντής της Novartis Hellas, παρουσίασε τα πολλαπλά οφέλη της διεξαγωγής επιστημονικών μελετών στη χώρα μας, για τους ασθενείς, τους επιστήμονες υγείας και τις Αρχές, καθώς και για την οικονομία της χώρας, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό οι μελέτες αυτές να απευθύνονται ισότιμα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, με ιδιαίτερη προσήλωση στους ασθενείς που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις Υπηρεσίες Υγείας.

 Ο κος Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, η οποία  και συντονίζει την έρευνα,  τόνισε μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία στη χώρα μας, οι διαγνωσμένοι ασθενείς με ΧΑΠ, ξεπερνούν τις 600.000, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που να αφορούν τον τύπο της νόσου, το στάδιο, την ύπαρξη ή μη αναπνευστικής επάρκειας, καθώς και οικονομικά στοιχεία που σχετίζονται με την ΧΑΠ. Σημείωσε επίσης ότι στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας οκτώ στους δέκα κρατουμένους  δηλώνουν καπνιστές, ενώ τόνισε ότι μέσω της συγκεκριμένης μελέτης δίδεται η δυνατότητα πρόσβασης στον πληθυσμό των κρατουμένων για έγκαιρη διάγνωση της ΧΑΠ και άλλων νοσημάτων, διατηρώντας τον σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

H Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Υγείας του Υπ. Δικαιοσύνης κ. Ελένη Αθανασοπούλου, τόνισε ότι η μελέτη των ευρημάτων μίας τέτοιας επιστημονικής έρευνας, προάγει την επιστημονική γνώση και κατ’ επέκταση την επιστημονική πράξη.

 Η μελέτη είναι υπό την επιτήρηση της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής Λάρισας και του Καθηγητή Πνευμονολογίας, κυρίου Γουργουλιάνη, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθώς επίσης χαίρει της θετικής υποδοχής και του Συλλόγου Επιστημόνων Υγείας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Ιατρικό Τμήμα της Novartis, με την Πνευμονολόγο και Σύμβουλο Ιατρικών Υποθέσεων για τα αναπνευστικά νοσήματα κ. Ελένη Μπανιά, η οποία είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό και την διεξαγωγή της μελέτης “ΓΝΩΣΗ”,  συντόνισε την εκπαίδευση των συμμετεχόντων ερευνητών στο πρωτόκολλο της μελέτης, στους κανόνες Ορθής Κλινικής Πρακτικής, καθώς επίσης και στις διαδικασίες σπιρομέτρησης, οξυμετρίας και μανομέτρησης.

Λίγα Λόγια για τη Novartis

Η Novartis AG στον Τομέα της Υγείας παρέχει λύσεις στις αναφυόμενες ανάγκες των ασθενών και των κοινωνιών. Επικεντρωμένη αποκλειστικά στον Τομέα αυτό, η Novartis διαθέτει ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο που καλύπτει άριστα αυτές τις ανάγκες: καινοτόμα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, οικονομικώς συμφέροντα γενόσημα φάρμακα, εμβόλια και διαγνωστικά, καθώς και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Η Novartis είναι η μόνη εταιρεία που κατέχει ηγετικές θέσεις σε αυτούς τους τομείς. Το 2010, επενδύθηκαν περίπου 9,1 δις δολάρια σε δραστηριότητες Έρευνας και Aνάπτυξης. Με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, οι εταιρείες του Ομίλου Novartis απασχολούν περίπου 119.000 εργαζομένους και δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 140 χώρες του κόσμου.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διαδικτυακή διεύθυνση:
http://www.novartis.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης