Ζήσης Ψάλλας

Έξι αναφορές προειδοποιούν ότι ο ύπνος χωρίς την αφαίρεση των φακών επαφής μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές λοιμώξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αναφορές αυτές δημοσιεύθηκαν στο Annals of Emergency Medicine, μέσω μιας συνεργασίας μεταξύ των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και ενός δικτύου επιτήρησης που ονομάζεται EMERGEncy ID Net.

Ο ύπνος με φακούς είναι από τις πιο επικίνδυνες και συχνότερα αναφερθείσες συμπεριφορές​Το CDC εκτιμά ότι 1 εκατομμύριο άνθρωποι στις ΗΠΑ επισκέπτονται κάθε χρόνο τα εξωτερικά και έκτακτα τμήματα των νοσοκομείων λόγω κερατίτιδας.

Ο ύπνος φορώντας φακούς επαφής είναι επικίνδυνος και μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και σε μόνιμη βλάβη. Έστω και ένας μικρός μεσημεριανός ύπνος ολίγων λεπτών, χωρίς την αφαίρεση των φακών επαφής, μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας των ματιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σειρά των δημοσιεύσεων αναφέρεται με τον τίτλο, “Λοιμώξεις κερατοειδούς που σχετίζονται με τον ύπνο με φακούς επαφής”.

Πρόκληση κερατίτιδας

Σε μια περίπτωση περιγράφεται ένας άνθρωπος που έπασχε από κοκκινίλα στα μάτια και θολή όραση και ανέφερε ότι κοιμόταν με τους φακούς επαφής μέχρι και τέσσερις φορές την εβδομάδα και επίσης κολύμπαγε χωρίς να τους βγάζει. Αυτό τον οδήγησε να αναπτύξει βακτηριακή και μυκητιασική κερατίτιδα, για την οποία έλαβε θεραπεία.

Σε ένα άλλο παράδειγμα, ένα έφηβο κορίτσι κοιμόταν με τους φακούς επαφής τους οποίου αγόρασε χωρίς συνταγή από μια αλυσίδα καταστημάτων. Το αποτέλεσμα ήταν έλκος του κερατοειδούς που προκάλεσε ουλές.

Μια τρίτη αναφορά περιγράφει έναν άνθρωπο που φορούσε τους ίδιους φακούς για μια περίοδο δύο εβδομάδων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα έναν διάτρητο κερατοειδή και μια βακτηριακή λοίμωξη. Τελικά, έπρεπε να κάνει μια μεταμόσχευση στο μάτι του για να το σώσει.

Ο ύπνος με φακούς είναι από τις πιο επικίνδυνες και συχνότερα αναφερθείσες συμπεριφορές τόσο από έφηβους όσο και από ενήλικες. Αν θέλετε να αποφύγετε τη μόλυνση και την επίσκεψη σε ένα τμήμα έκτακτης ανάγκης, η σωστή φροντίδα των ματιών είναι απαραίτητη, είπαν οι ερευνητές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης