Ζήσης Ψάλλας

Οι ερευνητές λένε ότι ένα φλιτζάνι καφέ κάθε πρωί θα μπορούσε να προστατεύει από την άνοια και τη νόσο Πάρκινσον. Η διαδικασία ψησίματος το καφέ απελευθερώνει χημικές ουσίες που καταπολεμούν τις πρωτεΐνες που ευθύνονται για την ανάπτυξη των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Δεν είναι μια θεραπεία ή σαφής πρόληψη αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν θα βλάψει να προσθέσετε ένα φλιτζάνι καφέ στην καθημερινή σας ρουτίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ψήσιμο των κόκκων καφέ πυροδοτεί την απελευθέρωση φαινυλινδανών, μια ομάδα χημικών ενώσεων που εμποδίζουν τη συσσώρευση πρωτεϊνών που ανευρίσκονται στις νόσους Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον – η νόσος Αλτσχάιμερ αναπτύσσεται όταν οι πρωτεΐνες βήτα αμυλοειδές και το Ταυ, συσσωρεύονται μεταξύ των νευρώνων.

​Το ψήσιμο των κόκκων καφέ πυροδοτεί την απελευθέρωση φαινυλινδανών που εμποδίζουν τη συσσώρευση πρωτεϊνών που ανευρίσκονται στις νόσους Αλτσχάιμερ και ΠάρκινσονΟι ειδικοί του Krembil Brain Institute, στο Τορόντο, εντόπισαν τον καφέ που βοηθά στην πρόληψη της νοητικής εξασθένησης. Εστίασαν σε τρεις τύπους καφέ: τον σκουρόχρωμο καβουρδισμένο καφέ, τον ανοιχτόχρωμο καβουρδισμένο καφέ και τον σκουρόχρωμο καβουρδισμένο καφέ χωρίς καφεΐνη. Τα οφέλη είναι ιδιαίτερα ισχυρά για τους ανθρώπους που επιλέγουν πιο σκούρους καβουρδισμένους κόκκους – ακόμη και αν είναι χωρίς καφεΐνη, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο Δρ. Donald Weaver, συν-διευθυντής του Krembil Brain Institute, στον Καναδά, δήλωσε: «Η κατανάλωση καφέ φαίνεται να έχει συσχέτιση με τον μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης των νόσων Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Αλλά θέλαμε να διερευνήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό, ποιες ενώσεις εμπλέκονται και πώς μπορούν να επηρεάσουν τη συσσωρευτική παρακμή που σχετίζεται με την ηλικία. Ο καφές με ή χωρίς καφεΐνη είχε ταυτόσημες δυνατότητες στις αρχικές μας πειραματικές δοκιμές. Έτσι, το προστατευτικό αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να οφείλεται στην καφεΐνη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απρόσμενο αποτέλεσμα

Ο Weaver και οι συνεργάτες του εξέτασαν τις φαινυλινδάνες και ανακάλυψαν ότι τα επίπεδά τους – και ο βαθμός προστασίας – αυξήθηκαν όσο περισσότερο καβουρδίστηκε ο καφές. Ο Weaver δήλωσε: «Πολύ ενδιαφέρον, δεν το περιμέναμε».

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη βρήκε ότι οι φαινυλινδάνες αλληλεπιδρούν με τις πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για τις νόσους Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

 Το επόμενο βήμα θα ήταν να διερευνηθεί πόσο επωφελείς είναι αυτές οι ενώσεις και αν έχουν την ικανότητα να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος ή να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Το γεγονός ότι πρόκειται για φυσικές ενώσεις και όχι συνθετικές είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα, δήλωσε ο Weaver, προσθέτοντας ότι η Μητέρα Φύση είναι πολύ καλύτερος χημικός από τον άνθρωπο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Neuroscience.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης