Πολλοί από εμάς ζηλεύουμε εκείνους που μπορούν να κοιμηθούν το μεσημέρι, έστω για μια ώρα. Τώρα έχουμε έναν επιπλέον λόγο να ζηλέψουμε ακόμα πιο πολύ, αφού μια μελέτη επισημαίνει πως ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων καθώς και καρδιακών προσβολών.

Η μελέτη περιελάμβανε 3.462 άτομα που ζούσαν στην Λωζάνη, τα οποία δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων κατά την έναρξη της έρευνας. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας μεταξύ 35 και 75 ετών. Ανέφεραν πόσο συχνά κοιμούνται εβδομαδιαίως και μελετήθηκαν μέχρι και τον Απριλίου 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Η ανάλυση έδειξε ότι τα άτομα που κοιμόντουσαν το μεσημέρι μια με δύο φορές την εβδομάδα αντιμετώπιζαν μειωμένο κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια κατά 48% σε σύγκριση με όσα δεν κοιμούνταν καθόλου. Η σύνδεση φάνηκε μάλιστα να ισχύει ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία, η διάρκεια του νυχτερινού ύπνου αλλά και παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια όπως η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη. Οι μόνοι παράγοντες που φάνηκε να επηρεάζουν τη σύνδεση ήταν η μεγάλη ηλικία (65 ετών και άνω) καθώς και η σοβαρή υπνική άπνοια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εν λόγω μελέτη διεξήχθη σε έναν γενικό υγιή πληθυσμό και έτσι μπορούμε να πούμε ότι ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να είναι ωφέλιμος για καρδιαγγειακές παθήσεις για τους υγιείς ενήλικες – αυτά τα αποτελέσματα παραμένουν να επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες.

Αν και ακόμα τα ερωτήματα είναι περισσότερα από τις υπάρχουσες απαντήσεις, έχει έρθει η ώρα να αποκαλυφθεί η σημασία του μεσημεριανού ύπνου για τις πολλές ασθένειες.

Πηγή: govastileto.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης