Ο βελονισμός σε δυο συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού μπορεί να ελαττώσει τον φόβο των ασθενών για τον οδοντίατρο, σύμφωνα με νέα έρευνα Βρετανών και Δανών επιστημόνων.

Οι βελόνες βοηθούν τους ασθενείς να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν υπερνικώντας τον φόβο τους για τον οδοντίατρο, επισημαίνουν οι ερευνητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις ανάγκες της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Acupuncture in Medicine», η τεχνική του βελονισμού εφαρμόστηκε σε 16 γυναίκες και 4 άνδρες οι οποίοι επισκέφτηκαν 8 διαφορετικούς οδοντιάτρους.

Οι 20 ασθενείς είχαν χαρακτηριστεί, βάσει ενός ειδικού ερωτηματολογίου, πολύ ή εξαιρετικά αγχωμένοι.

Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου, που στην ουσία μετρούσε το άγχος αξιολογούνταν πριν αλλά και πέντε λεπτά μετά την βελονοθεραπεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε όλες τις περιπτώσεις ο βελονισμός εφαρμόστηκε από οδοντιάτρους, οι οποίοι έλαβαν τη σχετική εκπαίδευση.

Όπως αποδείχτηκε, μετά τον βελονισμό και οι 20 ασθενείς έκαναν τις οδοντιατρικές τους επεμβάσεις χωρίς άγχος και φόβο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 5% των ασθενών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη πάσχει από «οδοντιατροφοβία», ενώ το 20% – 30% αγχώνεται κάθε φορά που πρέπει να επισκεφτεί τον οδοντίατρο.

Στο παρελθόν εφαρμόστηκαν πολλές τεχνικές, μεταξύ των οποίων ο υπνωτισμός, ώστε οι ασθενείς να ξεπεράσουν τον φόβο του οδοντιάτρου. Ωστόσο οι τεχνικές αυτές είναι χρονοβόρες και πολλές φορές το κόστος είναι μεγάλο.

Στην έκθεσή τους οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο βελονισμός πριν τον οδοντίατρο λειτουργεί ευεργετικά για τους «αγχωμένους» ασθενείς, προσθέτοντας παράλληλα ότι αποτελεί μια απλή και οικονομική λύση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης