Ζήσης Ψάλλας

Τρώγοντας φυλλώδη λαχανικά κόκκινου και σκούρου πορτοκαλί χρώματος, μούρα και πορτοκάλια, έχετε χαμηλότερο κίνδυνο απώλειας μνήμης με την πάροδο της ηλικίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη εξέτασε 27.842 άνδρες με μέσο όρο ηλικίας 51 ετών που ήταν όλοι επαγγελματίες υγείας. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τον αριθμό των μερίδων φρούτων, λαχανικών και άλλων τροφών που κατανάλωναν στην αρχή της μελέτης και στη συνέχεια κάθε τέσσερα χρόνια για 20 χρόνια.

​Οι άνδρες που κατανάλωναν τα περισσότερα λαχανικά είχαν 34% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κακές ικανότητες σκέψηςΟι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε υποκειμενικές εξετάσεις των δεξιοτήτων σκέψης και μνήμης τουλάχιστον τέσσερα χρόνια πριν από το τέλος της μελέτης, όταν ήταν κατά μέσο όρο σε ηλικία 73 ετών. Οι ερωτήσεις ήταν του τύπου, “Έχετε περισσότερα προβλήματα από το συνηθισμένο να θυμάστε μια σύντομη λίστα αντικειμένων, όπως μια λίστα αγορών;”. Το 55% των συμμετεχόντων είχε καλές ικανότητες σκέψης και μνήμης, το 38% είχε μέτριες και το 7% είχε κακές δεξιότητες σκέψης και μνήμης.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες με βάση την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Για τα λαχανικά, η ομάδα με την υψηλότερη κατανάλωση περιελάμβανε στο διαιτολόγιό της περίπου έξι μερίδες την ημέρα, σε σύγκριση με δύο μερίδες για την ομάδα με τη χαμηλότερη κατανάλωση. Για τα φρούτα, η κορυφαία ομάδα έτρωγε περίπου τρεις μερίδες την ημέρα, σε σύγκριση με μισή μερίδα για τη χαμηλότερη ομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χυμός πορτοκαλιού

Οι άνδρες που κατανάλωναν τα περισσότερα λαχανικά είχαν 34% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κακές ικανότητες σκέψης από τους άνδρες που κατανάλωναν τα λιγότερα λαχανικά. Το 6,6% των ανδρών στην κορυφαία ομάδα ανέπτυξε κακή γνωστική λειτουργία, σε σύγκριση με το 7,9% των ανδρών στη χαμηλότερη ομάδα.

Οι άνδρες που έπιναν χυμό πορτοκαλιού κάθε μέρα ήταν 47% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν κακές ικανότητες σκέψης από τους άνδρες που έπιναν λιγότερες από μία μερίδα το μήνα. Αυτή η συσχέτιση παρατηρήθηκε κυρίως για την τακτική κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού. Συνολικά, το 6,9% των ανθρώπων που έπιναν χυμό πορτοκαλιού κάθε μέρα ανέπτυξαν κακή γνωστική λειτουργία, σε σύγκριση με το 8,4% των ανδρών που έπιναν χυμό πορτοκαλιού λιγότερο από μία φορά το μήνα. Αυτή η διαφορά κινδύνου προσαρμόστηκε για την ηλικία αλλά δεν προσαρμόστηκε για άλλους παράγοντες που σχετίζονται με αλλαγές στη μνήμη.

Οι άνδρες που έτρωγαν καθημερινά τα περισσότερα φρούτα ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν κακές δεξιότητες σκέψης, αλλά η σχέση αυτή αποδυναμώθηκε όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους διαιτητικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως η κατανάλωση λαχανικών, χυμών φρούτων, ραφιναρισμένων σπόρων και γαλακτοκομικών προϊόντων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης