Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, υποστηρίζουν ότι η πρόωρη συνταξιοδότηση είναι ωφέλιμη για την ψυχική υγεία.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 14.000 Γάλλους εργαζόμενους, δείχνει ότι η συνταξιοδότηση στα 55 αποτελεί μεγάλη ανακούφιση για τους περισσότερους, μειώνοντας την κούραση και το στρες.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το ένα τέταρτο των εργαζομένων υπέφερε από καταθλιπτικά συμπτώματα, ένα χρόνο πριν τη συνταξιοδότηση τους. Ενώ μετά τη συνταξιοδότηση υπήρχε σημαντική πτώση στα ποσοστά ψυχικής και σωματικής κούρασης και μικρότερη, αλλά παρόλα αυτά σημαντική, μείωση στα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Ο δρ Westerlund, από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης δήλωσε ότι «αν η εργασία κουράζει πολλούς εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας η μείωση της κούρασης απλώς μπορεί να αντικατοπτρίζει την απομάκρυνση της πηγής του προβλήματος. ‘Η μπορεί να σημαίνει ότι χωρίς τις εργασιακές απαιτήσεις οι άνθρωποι δεν παρατηρούν πια πότε κουράζονται». Εναλλακτικά, σημείωσε,  «η συνταξιοδότηση μπορεί ενδεχομένως να επιτρέπει περισσότερο χρόνο για αναψυχή και χαλαρωτικές δραστηριότητες».

Σύμφωνα με τον ερευνητή, η έρευνα υποδεικνύει ότι χρειάζεται να λάβουμε μέτρα για τα χρόνια εργασίας. Αυτό ενδεχομένως σημαίνει, για παράδειγμα, προσφορά περισσότερης part-time εργασίας ή αλλαγή στο ρόλο της εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «British Medical Journal».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης