Αρκετά μωρά γεννιούνται πρόωρα (πριν την 37η εβδομάδα της κύησης) και χρειάζεται να εισαχθούν και να μείνουν λίγο ή περισσότερο καιρό σε μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών για να δυναμώσουν, να πάρουν το βάρος που τους λείπει ή να αντιμετωπιστούν προβλήματα υγείας που προκύπτουν λόγω της πρόωρης γέννησης.

Αν κάποια γυναίκα γεννήσει πριν την 28η εβδομάδα, οι κίνδυνοι για το μωρό είναι σοβαροί. Το βασικό πρόβλημα είναι η ανωριμότητα του αναπνευστικού συστήματος. Άλλα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είναι οι λοιμώξεις, η εγκεφαλική αιμορραγία, προβλήματα ακοής ή προβλήματα στα μάτια του νεογνού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πιθανότητες για μακροπρόθεσμες επιπλοκές είναι σχετικά μικρότερες μετά την 28η εβδομάδα. Παρόλ’ αυτά μωρά που γεννιούνται μεταξύ της 28ης και 34ης εβδομάδας μπορεί να αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα και άλλες επιπλοκές, ενώ μετά την 34η εβδομάδα το νεογνό έχει λιγότερες πιθανότητες για επιπλοκές και τα προγνωστικά είναι πολύ καλύτερα για την εξέλιξή του.

Αν και τα πρόωρα μωρά μπορεί να αργήσουν για αρκετό καιρό να σιτιστούν από το στόμα και άρα δεν μπορούν στην αρχή να θηλάσουν, συνήθως η μητέρα ενθαρρύνεται να προσφέρει το μητρικό γάλα, το οποίο μπορεί να συλλέγει με ειδική αντλία και να παραδίδει στην Τράπεζα Γάλακτος του μαιευτηρίου.

Εκεί παστεριώνεται, καταψύχεται και αποθηκεύεται, για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από το μωράκι της, όταν ξεκινήσει η σίτησή του. Το μωρό παραμένει στο νοσοκομείο μέχρι να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα και να ξεκινήσει να παίρνει βάρος με σταθερό ρυθμό.Στο σπίτι θα το πάρετε γύρω στην ημερομηνία που θα γεννιόταν ή λίγο μετά με βάρος περίπου 2.200 γρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιστρέφοντας μ’ ένα πρόωρο μωράκι στο σπίτι οι γονείς λόγω της εμπειρίας της νοσηλείας του είναι συνήθως περισσότερο αγχωμένοι και φοβισμένοι από τους υπόλοιπους. Τα πρόωρα μωρά εξάλλου είναι πιο ευαίσθητα και ταλαιπωρημένα και μπορεί να παρουσιάσουν ιδιαιτερότητες. Συχνά κλαίνε περισσότερο, αργούν να μάθουν να ξεχωρίζουν τη μέρα από τη νύχτα, αντιμετωπίζουν προβλήματα στο τάισμα και είναι πιο ευπαθή στις λοιμώξεις.

Στο σπίτι φροντίστε:
• Η θερμοκρασία του δωματίου να είναι γύρω στους 22ο-24οC, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται οι απότομες αυξομειώσεις θερμοκρασίας.
• Να ταΐζετε το μωρό, όπως σας έχουν δείξει στο νοσοκομείο, αφήνοντάς το να τρώει όταν το ζητάει και αποφεύγοντας να το ξυπνάτε τη νύχτα για να το ταΐσετε, εκτός αν σας έχουν δοθεί ιδιαίτερες οδηγίες
• Να είστε σε συχνή επικοινωνία με τον παιδίατρο, ο οποίος θα ρυθμίζει την ποσότητα γάλακτος που θα δίνετε στο μωρό, με δεδομένο να παίρνει βάρος χωρίς να επιβαρύνεται το στομάχι του
• Βάζετε το μωρό να κοιμάται στο πλάι, εκτός αν σας συμβουλεύσει διαφορετικά ο γιατρός
• Ελέγχετε με μια ζυγαριά -συνήθως σε εβδομαδιαία βάση- πόσο βάρος πήρε το μωρό

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης