Η ακμή και τα σπυράκια δεν σταματούν, μόλις τελειώσει η εφηβεία. Περίπου οι μισές γυναίκες και ένας στους τέσσερις άνδρες παρουσιάζουν ακμή κάποια στιγμή στην ενήλικη ζωή τους. Ενώ τουλάχιστον 20% των γυναικών που απευθύνονται στους δερματολόγους αντιμετωπίζει πρόβλημα με σπυράκια, δηλώνει ο δερματολόγος δρ Νικ Λόουβ.

Ο αριθμός των ενηλίκων με σπυράκια φαίνεται ότι αυξάνεται, γεγονός που ίσως σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το στρες αλλάζει την ορμονική ισορροπία στον οργανισμό, αυξάνοντας τα επίπεδα των ανδρογόνων, δηλαδή των ορμονών του ανδρικού φύλου που μπορεί να προκαλέσουν ακμή.

Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο να εμφανίσουν σπυράκια κατά την ενήλικη ζωή τους, ίσως λόγω γενετικής προδιάθεσης ή των πολλαπλών ορμονικών διακυμάνσεων εξαιτίας εμμήνου ρύσεως, εγκυμοσύνης, λήψης αντισυλληπτικών χαπιών ή ορισμένων φαρμάκων.

Πιθανοί υπαίτιοι, κατά τον δρ Λόουβ, είναι η σοκολάτα γάλακτος και η χρήση καλλυντικών που είναι πολύ «λιπαρά» για το δέρμα μιας γυναίκας και αποφράσσουν τους σμηγματογόνους πόρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (διαταραχή που προσβάλλει περίπου μία στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και χαρακτηρίζεται από ακανόνιστη έμμηνο ρύση) μπορεί να ευθύνεται για την ακμή, καθώς αυξάνει τα επίπεδα των ανδρογόνων.

Για την αντιμετώπιση της ακμής είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε καθαριστικές λοσιόν για το πρόσωπο χωρίς αλκοόλ, τζελ για σπυράκια με αντιβακτηριακές ουσίες (για να περιορίσετε τα βακτήρια που συσσωρεύονται στους αποφραγμένους πόρους του δέρματος) και, αν χρειαστεί, μια συνταγογραφούμενη αντιβιοτική κρέμα ή και αντιβιοτικά από το στόμα που θα σας χορηγήσει ο δερματολόγος. Θυμηθείτε! Δεν πειράζουμε ποτέ τα σπυράκια.

Πηγή:ygeia.tanea.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης