Θάνος Ξυδόπουλος

Μια μεγάλη νέα μελέτη από επιστήμονες στη Γαλλία που εξέτασε τη διατροφική πρόσληψη περισσοτέρων από 44.000 Γάλλων ενηλίκων διαπίστωσε ότι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων – συμπεριλαμβανομένων των σνακ, των ζαχαρούχων ποτών και των έτοιμων γευμάτων – συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα τρόφιμα με υπερβολική επεξεργασία είναι προϊόντα διατροφής που περιέχουν πολλαπλά συστατικά και παράγονται με διάφορες βιομηχανικές διεργασίες» εξηγούν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον διατροφολόγο-επιδημιολόγο Laure Schnabel από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. «Αυτά τα προϊόντα διατροφής είναι συνήθως έτοιμα να ζεσταθούν και να τρώγονται, προσιτά και υπεργευστικά» προσθέτουν.

Αλλά η κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων τροφίμων – τα οποία περιλαμβάνουν ψωμιά, γλυκά και κρέατα – είναι γνωστό ότι είναι προβληματική, έχοντας ήδη συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο για παχυσαρκία, υπέρταση και καρκίνο.

Μέχρι τώρα, ωστόσο, ουδείς είχε αξιολογήσει εάν η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών ανέβαζε τον κίνδυνο θανάτου. Η παρούσα μελέτη το έκανε. Σε διάστημα επτά ετών, μια αύξηση κατά 10% του ποσοστού των επεξεργασμένων τροφίμων συνδέθηκε με κατά 14% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναζητώντας την αιτία

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι τα τρόφιμα αυτά περιέχουν πολλά πράγματα που δεν υπάρχουν στα ολόκληρα τρόφιμα: όλα τα είδη προσθέτων, συμπεριλαμβανομένων των συντηρητικών, των γλυκαντικών, των βελτιωτικών, των χρωμάτων, των γεύσεων κ.ο.κ.

Περιέχουν επίσης πολλή ενέργεια – στη μελέτη αντιπροσώπευαν το 14,4% του συνολικού βάρους των καταναλωθέντων τροφίμων και ποτών, αλλά το 29,1% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης.

Παρά το μέγεθος και τη διάρκεια αυτής της έρευνας, πρέπει να καταβληθεί πολύ περισσότερη προσπάθεια για να διαπιστωθεί για ποιο λόγο τα τρόφιμα αυτά κάνουν κακό στην υγεία. Είναι μια δουλειά που έχει καταστεί δύσκολη λόγω του πλήθους των τροφίμων – για να μην αναφέρουμε την πληθώρα των συστατικών (τεχνητών ή άλλων) που περιέχουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο JAMA Internal Medicine.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης