Διατροφή: Ορμονικά έξυπνη ή ανόητη; 

Η ορμονικά έξυπνη διατροφή είναι ένας δυνατός κρίκος μιας ορμονικά έξυπνης ζωής. Μαζί με την ορμονικά έξυπνη άσκηση αποτελεί το ένα από τα δύο θεμέλια της υγείας μας (το άλλο θεμέλιο είναι το αντι-στρες) και χωρίς αυτήν κάθε άλλη θεραπεία ή βελτίωση στη ζωή μας είναι ματαιοπονία. Δεν έχει απλώς να κάνει με το αδυνάτισμα (την απώλεια σωματικού λίπους) αλλά με το πώς συμπεριφερόμαστε στις ορμόνες, το ανοσολογικό/αμυντικό  μας σύστημα και τους νευροδιαβιβαστές μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορούμε να τρώμε έξυπνα έτσι ώστε να αδυνατίζουμε και να υγιαίνουμε ξαναισορροπώντας ορμονικά και ενισχύοντας το αμυντικό μας σύστημα. Μπορούμε όμως να τρώμε ανόητα, έτσι όπως μας προτείνουν οι «ειδικοί», οπότε θα χάνουμε προσωρινά λίγο λίπος αλλά  πολλούς μυς και οστά για να ξαναπάρουμε σύντομα όλο το αρχικό βάρος και με το παραπάνω αλλά αυτή τη φορά μόνο σε λίπος. Παράλληλα θα έχουμε στερηθεί, νευριάσει και κουραστεί, θα έχουμε καταστρέψει τις καλές μας ορμόνες και υποσκάψει το αμυντικό μας σύστημα και την υγεία μας. 

Η ορμονικά έξυπνη διατροφή είναι και το κύριο μέρος της λύσης για ζητήματα υγείας όπως τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος, ο διαβήτης, η υπέρταση, η αρθρίτιδα, οι αλλεργίες, η οστεοπόρωση, η κατάθλιψη, η κόπωση, η υπογονιμότητα, τα προεμμηνορυσιακά, οι πολυκυστικές ωοθήκες και οι αυτοάνοσες και χρόνιες εκφυλιστικές νόσοι. Φυσικά και για την παχυσαρκία. Προσοχή: πολλοί «κανονικού» βάρους είναι κρυφά παχύσαρκοι, έχουν δηλαδή περισσότερο λίπος και λιγότερες πολύτιμες δομές (μυς, οστά, δέρμα, σπλάχνα κ.λπ.) απ΄ όσο πρέπει.

Μέχρι σήμερα η αποτελεσματικότητα των στερητικών διαιτών, της μείωσης των θερμίδων και των  λιπαρών είναι 3-5%. Η μόνη απώλεια λίπους που αξίζει τον κόπο είναι η μόνιμη. Οι παχύσαρκοι είναι καταδικασμένοι αν μείνουν στις συνηθισμένες αποτυχημένες ή ανέφικτες δίαιτες. Κι αυτό επειδή οι αιτίες της παχυσαρκίας είναι καθαρά ορμονικές και σχεδόν καθόλου ζήτημα θερμίδων ή ποσοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει ο έξυπνος δρόμος. Δηλαδή μπορεί κάποιος να τρώει πολύ νόστιμα και χορταστικά, να χάνει σωματικό λίπος, να διαφυλάσσει τις πολύτιμες δομές του και ταυτόχρονα να βελτιώνει όλες τις βιολογικές του παραμέτρους και να ξεφύγει από τον κίνδυνο όλων αυτών που στέλνουν τον άνθρωπο πρόωρα στον τάφο ή σαμποτάρουν τη ζωή του. 

Ο άλλος δρόμος είναι να ακολουθήσει τη συμβατική «υγιεινή» δίαιτα. Οι επίσημες οδηγίες της; Τα γνωστά: χαμηλά λιπαρά, πολλά φρούτα, χυμούς και λαχανικά, πολλά δημητριακά, ζυμαρικά και ρύζι. Αρκετά συχνά όσπρια και άλιπα γαλακτοκομικά και σπανίως κρέας. Μείωση θερμίδων, λιπαρών και ποσοτήτων.

Το διατροφικό αυτό δόγμα ποτέ δεν είχε δοκιμαστεί πραγματικά με επαρκείς μεγάλες κλινικές μελέτες. Βέβαια υπήρχαν μελέτες  πληθυσμών ή μικρές κλινικές έρευνες που πάντα διέψευδαν τις συμβατικές ιδέες (!), δεν είχαν  όμως  το κρίσιμο βάρος για να αλλάξουν τα πράγματα. Επίσης είχαν  εμφανιστεί εδώ και 10-15 χρόνια μερικοί πρωτοπόροι ιατροί, όπως ο αδερφός μου Dr. Lindberg – Χατζηπαναγιώτου, που τόλμησαν και ανέτρεψαν το διαιτητικό καθεστώς  στις χώρες που έδρασαν. Αλλά όλα αυτά … μέχρι που αποκαλύφθηκαν τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης κλινικής έρευνας που έγινε ποτέ πάνω στην «υγιεινή» διατροφή.

Ο Φιλήμων Χατζηπαναγιώτου είναι Ιατρός Αντιγήρανσης

Διαβάστε επίσης:

Ορμονικά έξυπνη διατροφή και αδυνάτισμα (μέρος 2ο), 23 Μαΐου 2009, 10:55

Ορμονικά έξυπνη διατροφή και αδυνάτισμα, 4 Μαΐου 2009, 11:41

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης