Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος θεωρείται ότι κατά τη συντριπτική τους πλειοψηφία οφείλονται στο βακτήριο E.coli που εισέρχεται ή πολλαπλασιάζεται στο ουροποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με νέα καναδική έρευνα του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ, η πηγή προέλευσης του E.coli φαίνεται ότι είναι τα κοτόπουλα!

Οι ερευνητές σύγκριναν τα γενετικά αποτυπώματα του E.coli, προερχόμενου από ουρολοιμώξεις και αυτό που διαβιεί σε κοτόπουλα, βοοειδή και χοίρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαπίστωσαν ότι το προερχόμενο από κοτόπουλα E.coli ταίριαζε με εκείνο των ουρολοιμώξεων. Επίσης, αναφέρουν ότι οι μολύνσεις μάλλον προκλήθηκαν απευθείας από τα κοτόπουλα μέσω της τροφικής αλυσίδας.

«Τα κοτόπουλα φαίνεται ότι είναι ένα είδος ρεζερβουάρ του E.coli που προκαλεί λοιμώξεις όπως αυτές του ουροποιητικού συστήματος», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Amee Manges από το τμήμα Επιδημιολογίας Βιοστατιστικής και Επαγγελματικής Υγείας του Πανεπιστημίου McGill.

Η Amee Manges δήλωσε ότι «θα μπορούσαμε να μειώσουμε τα επίπεδα των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά λοιμώξεων στους ανθρώπους ενθαρρύνοντας την πιο ορθολογική χρήση αντιμικροβιακών προϊόντων στις πτηνοτροφικές μονάδες» και συμπληρώνει ότι «με την έρευνά μας θέλουμε να εστιάσουμε την προσοχή στο ότι δεν παίζει σημαντικό ρόλο μόνο η ακατάλληλη χρήση αντιβιοτικών από τους ανθρώπους, αλλά και εκείνων που χρησιμοποιούνται στην κτηνιατρική και στην επεξεργασία τροφών η χρήση των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όσον αφορά τους καταναλωτές συνιστάται το καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού και η αποφυγή κατανάλωσης ωμού κρέατος. Όσον αφορά την αποφυγή μετάδοσης του E.coli στα πουλερικά η λύση που προτείνουν οι ειδικοί δεν είναι η αύξηση της χρήσης των αντιβιοτικών στα πτηνά (που θα οδηγήσει στη δημιουργία ολοένα και πιο ανθεκτικών μικροβίων που μεταδίδονται μέσω της τροφικής αλυσίδας και στον άνθρωπο), αλλά ένα καλύτερο σύστημα εκτροφής τους, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και η μετάδοση μικροβίων, όπως εξηγεί ο Dr Phillip Tierno διευθυντής Κλινικής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Ιατρικό Κέντρο NYU Langone της Νέας Υόρκης.

Να σημειώσουμε ότι και παλαιότερες έρευνες έχουν απομονώσει εξαιρετικά ανθεκτικά στελέχη του E.coli στα κοτόπουλα.

Πηγή: vita.gr

Eπιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης