Το Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος και Παθήσεων από το Περιβάλλον: Ομοφωνίες και Αντιθέσεις, με στόχο τη συνέχιση της παράδοσης, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο The Met, 20-23 Νοεμβρίου 2014.

Στο Συνέδριο θα κληθούν να παρουσιάσουν ερευνητικές εργασίες και θέματα αυξημένου κοινωνικού ενδιαφέροντος πάνω σε όλα τα αντικείμενα των Παθήσεων του Θώρακα και του Περιβάλλοντος, πληθώρα διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ομιλητών και συντονιστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την ενδελεχή κατανόηση των νοσημάτων του θώρακα, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες State of the art, καθώς και εκπαιδευτικά σεμινάρια και φροντιστήρια.

Επίσης, θα λάβει χώρα και το 3ο Ελληνο-Σερβικό Workshop με διευρυμένη συμμετοχή και από άλλες χώρες, καθώς και η 2η Νοσηλευτική Ημερίδα που αφορά την αντιμετώπιση των νοσημάτων του Πνεύμονα από την πλευρά του νοσηλευτικού προσωπικού.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Η επίδραση της ρύπανσης του περιβάλλοντος στο Αναπνευστικό Σύστημα

2. Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

3. Βρογχικό άσθμα

4. Φυματίωση

5. Καρκίνος του Πνεύμονα

6. Πνευμονίες

7. Διάμεσες Πνευμονοπάθειες και άλλες σπάνιες παθήσεις του Αναπνευστικού Συστήματος

8. Επεμβατική Πνευμονολογία – Θωρακοχειρουργική

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα θιγούν ιδιαίτερα σημαντικά θέματα όπως:

Α. η χρήση βιολογικών παραγόντων στον καρκίνο του πνεύμονα, αντί για χημειοθεραπεία, πετυχαίνοντας με αυτό τον τρόπο τη μη εξάπλωση του όγκου, από τον PROFESSOR OF MEDICINE AND PATHOLOGY, UNIVERSITY OF COLORADO, USA, F. Hirsch

Β. η ατμοσφαιρική ρύπανση και σχετιζόμενα προβλήματα υγείας στα αστικά κέντρα, ένα θέμα που απασχόλησε τη Θεσσαλονίκη την περσινή περίοδο καθώς οι πολίτες έκαιγαν στα τζάκια ακατάλληλα ξύλα και έπιπλα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα, από τον PROFESSOR OF CIVIL AND ENVIRONMENTAL ENGINEERING, SONNY ASTANI DEPARTMENT OF CIVIL AND

ENVIRONMENTAL ENGINEERING UNIVERSITY OF SOUTHERN CALIFORNIA, LOS ANGELES, USA, Κ. Σιούτας

Γ. η αντιμετώπιση απνοικού συνδρόμου και οι διαταραχές στον ύπνο. Πρόκειται για ένα σεμινάριο που αφορά τους οδηγούς μεγάλων οχημάτων, που ταξιδεύουν για πολλές ώρες. Όταν το άτομο αντιμετωπίζει προβλήματα (διαταραχές) στον ύπνο με συνέπεια να ξυπνά κουρασμένος, τότε ο κίνδυνος ο οδηγός να κοιμηθεί στο «τιμόνι» αυξάνεται και οι συνέπειες ενδέχεται να είναι δραματικές

Δ. Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Η ΧΑΠ αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, ενώ υπολογίζεται ότι από κλινικά σημαντική νόσο πάσχει το 10% των ενηλίκων άνω των 40 ετών.

Ε. Η φυματίωση. Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η φυματίωση στην χώρα μας καθώς τα κρούσματα παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια. Παρά τις συνεχείς πιέσεις προς το υπουργείο υγείας, οι υποδομές για την αντιμετώπιση της φυματίωσης δεν βελτιώνονται και τα προβλήματα δυσκολεύουν το έργο των γιατρών.

Οι δυσκολίες στην αντιμετώπιση ασθενών με φυματίωση σε επίπεδο εξωτερικών ιατρείων είναι:

1. Ελλείψεις φαρμάκων.

2. Αδυναμία ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

3. Κόστος φαρμάκων.

4. Αδυναμία χορήγησης φαρμάκων και διενέργειας εργαστηριακών εξετάσεων σε ανασφάλιστους.

5. Απουσία ειδικά διαμορφωμένου χώρου για την παρακολούθηση των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία.

6. Παντελής έλλειψη προσωπικού

7. Αδυναμία πραγματοποίησης άμεσα επιβλεπόμενης θεραπείας

8. Έλλειψη πλαισίου για τη διακίνηση των παράνομων μεταναστών με φυματίωση

9. Έλλειψη πλαισίου για τον έλεγχο του εργασιακού περιβάλλοντος των ασθενών με την ευθύνη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας.

10. Υποδήλωση των περιπτώσεων φυματίωσης.

Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε με τον κ. Κωνσταντίνο Ζαρογουλίδη, Καθηγητή Πνευμονολογίας ΑΠΘ, Δντη Πνευμονολογικής κλινικής Γ.Ν. Ππανικολάου, τηλ. 6937 040222.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης