Πέθανε ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής του ΑΠΘ, Αστέριος Κατσαμούρης

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 20 Ιουλίου 2014, 16:29
Πέθανε ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής του ΑΠΘ, Αστέριος Κατσαμούρης
Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αστέριος Ν. Κατσαμούρης μετά από καρδιακό επεισόδιο.

O καθηγητής Αστέριος Κατσαμούρης καταγόταν από την Αρναία Χαλκιδικής και εκεί είχε ολοκληρώσει τη δημοτική και γυμνασιακή του εκπαίδευση.

Ήταν απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., είχε την ειδικότητα Χειρουργικής στην Α' Χειρουργική Κλινική του Α.Π.Θ. και έκανε μετεκπαίδευση στο Harvard.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονταν κατεξοχήν στην αιμοδυναμική παθοφυσιολογία των αγγειακών παθήσεων και αγγειοχειρουργικών επεμβάσεων και σε συνεργασία με τον σημερινό Μητροπολίτη Μεσόγαιας και Λαυρεωτικής, Νικόλαο συνέγραψαν το πρωτότυπο για τη διεθνή βιβλιογραφία βιβλίο «Αιμοδυναμική Παθοφυσιολογία των Αγγειακών Παθήσεων», στο οποίο ενσωμάτωσαν τις βασικές αρχές της ρευστομηχανικής στην εφαρμοσμένη φυσιολογία και παθοφυσιογία της ροής του αίματος.

Ο Α. Κατσαμούρης αρχικά ως Επίκουρος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στη συνέχεια ως Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής δημιούργησε την πρώτη Πανεπιστημιακή Αγγειοχειρουργική την Ελλάδα. Για το έργο του αυτό, μετά από αξιολόγηση Επιτροπής του Βασιλικού Κολεγίου Χειρουργών, υπό τον Πρόεδρό του, εκλέχθηκε Μέλος του Κολεγίου (FRCS-England).

Από 2006 εκπροσωπούσε την Ελλάδα στη μονοειδικότητα της Αγγειοχειρουργικής στην UEMS (Unit of European Medical Specialties) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια χρονιά έγινε μέλος της επιτροπής εξετάσεων για την απόκτηση του Ευρωπαϊκού πτυχίου της Αγγειοχειρουργικής. Το 2009 εκλέχθηκε καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Α.Π.Θ., όπου υπηρετούσε ως Διευθυντής του Τμήματος Αγγειοχειρουργικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 20 Ιουλίου 2014, 16:56