Υπάρχουν όμως και εκείνα που είναι ελαφρώς παράδοξα. Εκείνα που συνήθως δε συσχετίζεις με την περίοδο, αλλά όμως σου αλλάζουν την καθημερινότητά σου και σε αφήνουν με την απορία. «Ρε μπας και έχω τρελαθεί»;

«Η σωματική και συναισθηματική τρέλα μπορεί να ξεκινήσει έως και δύο εβδομάδες πριν από την περίοδο. Και οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές», μας εξηγεί η γυναικολόγος Sherry Ross. Αν νιώθεις ότι είσαι πιο αδέξια, ξεχνάς εύκολα και θες να καθαρίζεις με μανία (ναι, ναι, συμβαίνει), μπορείς να ρίξεις το φταίξιμο στον κύκλο σου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είσαι στον κόσμο σου

Μπορεί να είναι σταθερό χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς σου και να σου συμβαίνει ανεξαρτήτως περιόδου. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Bath όμως κατέληξε στο ότι οι γυναίκες έχουν μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία, όταν έχουν πόνους περιόδου. «Δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς και νιώθεις ότι όλα γίνονται σε slow motion», επιβεβαιώνει η Δρ. Tina Koopersmith.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Γίνεσαι αδέξια στην περίοδο

Μήπως περπατάς και πέφτεις πάνω στα έπιπλα του σπιτιού; Αρκετές γυναίκες έχουν αναφέρει ότι είναι αδέξιες και χάνουν την ισορροπία τους κατά τη διάρκεια της περιόδου. Αυτό οφείλεται σε αρκετούς λόγους, αλλά αυτές οι μέρες του κύκλου παίζουν σημαντικό ρόλο. Ορμονικές αλλαγές, αυξημένη κούραση και κατακράτηση υγρών είναι μερικοί βασικοί παράγοντες.

Τρως τα πάντα

Υπάρχει επιστημονική εξήγηση που λαχταράς σοκολάτες και μπολ με τηγανητές πατάτες τις πρώτες μέρες της περιόδου. Η αύξηση της προγεστερόνης συμβαίνει λίγο πριν την περίοδό σου και μαζί με τη μείωση των οιστρογόνων, ανεβάζουν κατακόρυφα την όρεξή σου. Αν τσιμπολογάς, δε φταις εσύ. Ρίχτα όλα στο ορμονικό πάρτι που γίνεται.

Κοιμάσαι πιο δύσκολα όταν έχεις περίοδο

Η μείωση των οιστρογόνων προκαλεί ελαφριά αύξηση στη θερμοκρασία του σώματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δυσκολευτείς να κοιμηθείς και να σε κάνει να στριφογυρνάς όλη νύχτα. Είδες που υπάρχει εξήγηση για όλα τελικά;

Εμμονή με την καθαριότητα

Αν έχεις παρατηρήσει ότι μετατρέπεσαι σε Μόνικα Γκέλερ προς το τέλος της περιόδου, υπάρχει εξήγηση και για αυτό. Η μείωση των επιπέδων των ορμονών (μεταξύ αυτών και της σεροτονίνης) οδηγεί σε ξαφνικούς ψυχαναγκασμούς. «Προς το τέλος του μήνα, η γυναίκα δεν ικανοποιείται από το περιβάλλον της και θέλει να κάνει αλλαγές ώστε να νιώσει ότι τα πράγματα μπαίνουν σε μία σειρά», γράφει η Δρ. Julie Holland στο βιβλίο της.

Πονάει το πόδι και η μέση σου

Τελικά υπάρχει εξήγηση που πονάς σε όλο το πόδι, λες και έχεις ρευματικά. Οι κράμπες στην περίοδο εξαπλώνονται στα πόδια και την πλάτη. Αυτό συμβαίνει γιατί τα νεύρα συνδέονται σε αυτές τις περιοχές. Τώρα λοιπόν ξέρεις.

Πηγή: govastileto.gr 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης