Σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα η οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα» (MSF) σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, περίπου 1.000 γυναίκες πεθαίνουν καθημερινά στη διάρκεια του τοκετού ή εξαιτίας επιπλοκών που συνδέονται με την εγκυμοσύνη, την ώρα που αυτοί οι θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν, όπως και εκείνοι των νεογνών.

«Σε όλο τον κόσμο το 15% των εγκύων κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή από επιπλοκές που μπορούν να τις οδηγήσουν στον θάνατο. Οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές μαιευτικές υπηρεσίες είτε ζουν στο Σίδνεϊ, το Πορτ-ο-Πρενς ή το Μογκαντίσου» σύμφωνα με την Κάρα Μπλάκμπερν, υπεύθυνη για την υγεία των γυναικών των MSF.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε έκθεσή της με τον τίτλο «Μητρική θνησιμότητα: μία κρίση που μπορεί να αποφευχθεί», η οργάνωση αναφέρει πως η παροχή έκτακτων μαιευτικών υπηρεσιών σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών κρίσεων μπορεί να σώσει ζωές. Σύμφωνα με τους MSF, η λύση περνά από την εφαρμογή επαρκών προγραμμάτων κυρίως για τις περιπτώσεις επιπλοκών στη γέννα, την εκπαίδευση εξειδικευμένου προσωπικού, την πρόσβαση σε ιατρικό εξοπλισμό και το κατάλληλο ιατρικό υλικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης