Το πειραματικό φάρμακο ZMapp θεράπευσε και τους 18 πιθήκους που είχαν μολυνθεί με τον θανατηφόρο ιό Έμπολα, ακόμη και αυτούς που είχαν παρουσιάσει αιμορραγικά συμπτώματα και απείχαν μόλις μερικές ώρες από τον θάνατο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Ακόμη και οι πίθηκοι που δεν είχαν λάβει καμία θεραπεία μέχρι και πέντε ημέρες αφότου μολύνθηκαν τελικά επέζησαν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πέντε ημέρες στους πιθήκους αντιστοιχούν σε 9-11 ημέρες ασθένειας στους ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μολονότι δύο Αμερικανοί εθελοντές που είχαν μολυνθεί από τον ιό στη Λιβερία θεραπεύτηκαν αφού τους χορηγήθηκε το ZMapp, οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακόμη εάν το πειραματικό φάρμακο τους βοήθησε όντως. Ένας Λιβεριανός γιατρός που έλαβε επίσης το ίδιο φάρμακο πέθανε στις αρχές της εβδομάδας, όπως και ένας Ισπανός ιεραπόστολος.

Το ZMapp, που παρασκευάζεται από την εταιρεία Mapp Biopharmaceutical η οποία εδρεύει στο Σαν Ντιέγκο, δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ σε ανθρώπους και η μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature ήταν η πρώτη που έγινε σε πιθήκους. Η επιτυχία της, συνεπώς, συνιστά ένα “μνημειώδες επίτευγμα”, όπως ανέφερε ο ιολόγος Τόμας Γκέισμπερτ του Πανεπιστημίου του Τέξας, σχολιάζοντας την έρευνα αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης