Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ανδρών που δίνουν σπέρμα online;

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2018, 12:29
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ανδρών που δίνουν σπέρμα online;
Ζήσης Ψάλλας

Από την έναρξη της εμπορίας σπερματοζωαρίων πριν από τέσσερις δεκαετίες, ανέκυψαν ερωτήματα σχετικά με τα χαρακτηριστικά των ανδρών που δωρίζουν ανώνυμα το σπέρμα τους. Καθώς οι μελλοντικοί γονείς αναζητούν όλο και περισσότερο τους δωρητές σπέρματος σε απευθείας σύνδεση, μια διεθνής μελέτη προσπάθησε να αναλύσει τι είδους άνδρες δωρίζουν σπέρμα σε αυτό το άτυπο περιβάλλον, σε αντίθεση με μια παραδοσιακή κλινική.

​Σε παγκόσμιο επίπεδο δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες επιλέγουν τώρα να συμμετάσχουν σε άτυπη δωρεά σπέρματοςΗ παγκόσμια αγορά σπερματοζωαρίων αυξάνεται και απαιτείται έρευνα για τον εντοπισμό και τη διερεύνηση των κοινωνικοοικονομικών χαρακτηριστικών, της προσωπικότητας και του κλινικού αναπαραγωγικού ιστορικού αυτής της ομάδας ανθρώπων.

Το περιοδικό «Journal of Reproductive and Infant Psychology» δημοσίευσε μια μελέτη που έγινε από τον οικονομολόγο συμπεριφοράς Stephen Whyte και τους συνεργάτες του. Η μελέτη βρήκε ότι οι άνδρες ανεπίσημοι χορηγοί ήταν πιο πιθανό να είναι ήδη δεσμευμένοι.

«Οι επιστήμονες μελετούν την ψυχολογία και τα κίνητρα των ανδρών που δωρίζουν σπέρμα σε κλινικές εγκαταστάσεις για περισσότερα από 40 χρόνια, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες επιλέγουν τώρα να συμμετάσχουν σε άτυπη δωρεά σπέρματος» δήλωσε ο Whyte.

Οι δικτυακοί τόποι σύνδεσης αυξάνονται σε δημοτικότητα με την ιστοσελίδα του PrideAngel που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει περισσότερα από 27.000 μέλη ακόμη πριν από τέσσερα χρόνια. Οι ιστότοποι σαν αυτούς είναι ένα νέο κύκλωμα για τους δωρητές και τις αποδέκτριες. Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές κλινικές σπερματοζωαρίων και τους παρόχους τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αυτή η ηλεκτρονική αγορά θέτει πολύ λιγότερους περιορισμούς για τους συμμετέχοντες

Νέα αγορά


Οι άνδρες και οι γυναίκες που αλληλεπιδρούν στις ιστοσελίδες σύνδεσης και τα φόρουμ έχουν κάνει μια συνειδητή απόφαση δωρεάς και λήψης σπέρματος έξω από τα παραδοσιακά κλινικά περιβάλλοντα. Αυτές οι εξελισσόμενες οικονομίες του κυβερνοχώρου λειτουργούν εκτός πλαισίου κανονιστικών ρυθμίσεων και τήρησης αρχείων. Έτσι, μια μελέτη για τα χαρακτηριστικά των ανδρών που δωρίζουν σπέρμα είναι δύσκολη. Η επίσημη δωρεά από τους άνδρες (τεχνικά) απαιτεί μόνο να παρακολουθήσουν μια κλινική και να παράσχουν ένα δείγμα.Πάντως, η παρούσα μελέτη βρήκε ότι οι άνδρες δωρητές που βρίσκονται σε σχέση είναι πιο δημοφιλείς για τις γυναίκες στο περιβάλλον της απευθείας σύνδεσης. Η λογική αυτής της επιλογής μπορεί να είναι ότι η υπάρχουσα σχέση δίνει ένα μήνυμα για την ικανότητα των ανδρών αυτών να συνεργάζονται με μια ήδη σύντροφο, κάτι που μπορεί να είναι σημαντικό για τον απόγονο.

Τα στοιχεία για τη μελέτη συλλέχθηκαν μέσω ερωτηματολογίου σε απευθείας σύνδεση 42 ερωτήσεων από 7.696 εγγεγραμμένους άρρενες στο PrideAngel. Οι δωρητές κυμαίνονταν σε ηλικία από 22 έως 66 ετών.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2018, 14:53