Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων ωφελεί τη θεραπεία της υπέρτασης

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011, 11:35
Ο συνδυασμός  δύο φαρμάκων ωφελεί τη θεραπεία της υπέρτασης

Νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, υποστηρίζει ότι οι ασθενείς που παίρνουν συνδυασμό δύο φαρμάκων, έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της υπέρτασης.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Κέμπριτζ, Γλασκόβης και Νταντί, με επικεφαλής τον καθηγητή Μόρις Μπράουν, οι οποίοι δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», έκαναν πειράματα σε 1.254 ασθενείς με υψηλή πίεση αίματος, από δέκα χώρες. Οι επιστήμονες σύγκριναν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, σε ασθενείς που είχαν πάρει ένα μόνο φάρμακο (Αliskiren ή Αmlodipine) ή ένα συνδυασμό αυτών των δύο.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων, έδειξαν ότι όσοι υπερτασικοί έλαβαν εξαρχής το συνδυασμό των φαρμάκων, είχαν κατά 25% καλύτερα αποτελέσματα στην μείωση της πίεσης μέσα σε ένα εξάμηνο (έχοντας κατά μέσο όρο πρόσθετη μείωση 6,5 mm Hg στη συστολική πίεση), σε σχέση με όσους έκαναν την παραδοσιακή θεραπεία με ένα μόνο φάρμακο. Όσοι ασθενείς έπαιρναν αρχικά το ένα μόνο χάπι και αργότερα άρχισαν να παίρνουν και τα δύο, σημείωσαν επίσης βελτίωση, αλλά μικρότερη σε σχέση με όσους από την αρχή ξεκίνησαν την συνδυασμένη θεραπεία.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα δύο φάρμακα στο μέλλον θα μπορούσαν να συνδυαστούν σε ένα ενιαίο χάπι, για διευκόλυνση των ασθενών. Μέχρι σήμερα, η συμβατική πρακτική είναι οι γιατροί να χορηγούν την μία μόνο φαρμακευτική ουσία στον ασθενή και, στη συνέχεια, αν η πίεση παραμείνει υψηλή, να προσθέτουν το δεύτερο φάρμακο.

Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από υψηλή πίεση του αίματος σε όλο τον κόσμο. Η θεραπεία της υπέρτασης θεωρείται ζωτική για την μείωση του κινδύνου εμφράγματος ή εγκεφαλικού, αλλά επίσης για την αποφυγή άλλων προβλημάτων στα νεφρά, στην όραση κ.α. Υπάρχουν διάφορα αντι-υπερτασικά φάρμακα, τα οποία ο γιατρός συνταγογραφεί ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς, τα συμπτώματα και τις πιθανές παρενέργειες.

Η νέα έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την ελβετική φαρμακευτική εταιρία «Novartis», που παράγει το φάρμακο Αliskiren (με τις εμπορικές ονομασίες Tekturma και Rasilez). Ο συνδυασμός των δύο χαπιών σε ένα ενιαίο φάρμακο (με την ονομασία Tekamlo), επίσης από τη Novartis, έχει ήδη εγκριθεί από πέρυσι από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές των ΗΠΑ (FDA). Η εταιρία «ποντάρει» ιδιαίτερα στην μελλοντική εμπορική επιτυχία του νέου φαρμάκου.

Άλλοι επιστήμονες, που δεν συμμετείχαν στη βρετανική έρευνα, όπως η Ιβάνα Λάζιτς και ο Τζορτζ Μπακρής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, σε συνοδευτικό σχόλιο στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, αναφέρουν ότι, μετά τη νέα μελέτη, θα πρέπει να αλλάξουν οι οδηγίες των γιατρών για την μείωση της υπέρτασης.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011, 12:41