Ζήσης Ψάλλας
Οι ουρολοιμώξεις συμβαίνουν όταν ορισμένα βακτήρια που δεν ανήκουν στην ουροδόχο κύστη βρεθούν σ’ αυτήν και αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται. Τυπικά, τα βακτήρια αυτά προέρχονταν από τον γαστρεντερικό σωλήνα.
Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορούν να συμβούν σε όλους, αλλά είναι συχνότερες στις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι το 50-60% των γυναικών θα έχουν τουλάχιστον μία οδυνηρή ουρολοίμωξη κατά τη διάρκεια της ζωής τους και για πολλές, δεν θα είναι η τελευταία.
Για τις γυναίκες που εκδηλώνουν επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, η επαρκής κατανάλωση νερού αποτελεί πραγματικά φάρμακο για την πρόληψή τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είναι ενυδατωμένες μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης της ουροδόχου κύστης κατά 50%.
«Ενώ υποτίθεται ευρέως ότι η αυξημένη πρόσληψη νερού βοηθά στην εξάλειψη των βακτηριδίων και στη μείωση του κινδύνου για επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, δεν υπήρξαν υποστηρικτικά ερευνητικά στοιχεία που να δείχνουν μια τέτοια ευεργετική επίδραση από το νερό» ανέφερε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης ο Δρ. Thomas Hooton.
Οι ερευνητές μελέτησαν 140 προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από την Ευρώπη, οι οποίες υπέφεραν από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Οι γυναίκες είχαν τη συνήθεια να πίνουν λιγότερο από έξι ποτήρια νερό, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να μην είναι επαρκώς ενυδατωμένες. Για τους 12 μήνες της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι οι λιγότερο ενυδατωμένες γυναίκες είχαν σχεδόν διπλάσιες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης κατά τη διάρκεια του έτους. Είχαν μια μέση συχνότητα μόλυνσης περίπου 3,2 σε σύγκριση με 1,7 για αυτές που έπιναν έξι ή περισσότερα ποτήρια νερό την ημέρα.
«Η μελέτη παρέχει πειστικές αποδείξεις ότι η αυξημένη ημερήσια πρόσληψη νερού μπορεί να μειώσει τις ουρολοιμώξεις» είπε ο Hooton. «Ο μηχανισμός είναι προφανώς μέσω του αυξημένου όγκου των ούρων, αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλα αποτελέσματα που δεν γνωρίζουμε». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι κλινικές μελέτες για το ρόλο του νερού στις ουρολοιμώξεις είναι ελάχιστες διότι δεν υπάρχει οικονομικό κίνητρο εκ μέρους των φαρμακευτικών εταιρειών.
Την παρούσα μελέτη χρηματοδότησε η Danone Research, η οποία πωλεί 11 εμφιαλωμένα νερά, συμπεριλαμβανομένου του Evian.

Να σημειωθεί ότι το σεξ θεωρείται πως κάνει ευκολότερο τα βακτηρίδια – συνηθέστερα το E. coli – να περάσουν από το γαστρεντερικό στο ουροποιητικό σύστημα. Ορισμένοι γιατροί συμβουλεύουν τις ευπαθείς γυναίκες να λαμβάνουν πριν το σεξ ένα αντιβιοτικό αλλά αυτό από τη μια πλευρά κοστίζει και από την άλλη συμβάλει στην ανάπτυξη την αντοχής στα αντιβιοτικά. Η ενυδάτωση είναι πολύ φθηνότερη και επίσης προάγει την καλύτερη υγεία εν γένει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης