Οι άνδρες που κάνουν ποδήλατο ίσως πρέπει να ανησυχήσουν για πολύ περισσότερα από το μοντέλο ποδηλάτου που θέλουν να αγοράσουν. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το «UCLA School of Nursing», οι άνδρες ποδηλάτες μπορεί να παρουσιάζουν ορμονικές διαταραχές που ίσως επηρεάζουν την αναπαραγωγική τους ικανότητα.

Η έρευνα, ωστόσο, δεν αφορά όσους κάνουν ποδήλατο για αναψυχή, αλλά εκείνους που ασχολούνται εντατικά με το σπορ. Συγκεκριμένα, διεξήχθη σε 107 υγιείς άνδρες ηλικίας 18-60 ετών, μεταξύ αυτών, 16 αθλητές τρίαθλου, 46 ποδηλάτες και 45 άνδρες που έκαναν σπορ για αναψυχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φανατικοί ποδηλάτες είχαν σχεδόν διπλάσια επίπεδα οιστραδιόλης στο αίμα τους συγκριτικά με αθλητές άλλων σπορ (όπως το τρίαθλο).

Η οιστραδιόλη είναι μια μορφή οιστρογόνου και στον ανδρικό οργανισμό παράγεται από τους όρχεις καθώς και από τη μετατροπή της τεστοστερόνης. Επίσης, οι ποδηλάτες είχαν και κατά 50% υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σχέση με όσους έκαναν σπορ για αναψυχή.

«Τα επίπεδα οιστραδιόλης και τεστοστερόνης ήταν σημαντικά υψηλότερα στους άνδρες που έκαναν εντατικά ποδηλασία, κάτι που δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως σε άνδρες που ασχολούνται με άλλου είδους σπορ» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής επίκουρος καθηγητής Leah FitzGeral, ο οποίος επεσήμανε ότι πρέπει να διερευνηθεί με ποιο τρόπο αυτές οι ορμονικές διαταραχές μπορούν να επηρεάζουν τη γενικότερη υγεία αλλά και τη γονιμότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «European Journal of Applied Physiology».

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης