Θάνος Ξυδόπουλος

Είναι γνωστό ότι τα λιπώδη κύτταρα εκκρίνουν πρωτεΐνες που ονομάζονται αδιποκίνες, και ότι πολλές από αυτές έχουν επιβλαβείς επιδράσεις στο μεταβολισμό και την υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αντίθεση με τα αρνητικά αποτελέσματα πολλών αδιποκινών, η παρούσα μελέτη αναγνώρισε την αδιποκίνη TGF-beta 2 (transforming growth factor beta 2) που απελευθερώνεται από τον λιπώδη ιστό ως απόκριση στην άσκηση και βελτιώνει την ανοχή στη γλυκόζη, ανέφερε ο Laurie J. Goodyear, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και καθηγητής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Όχι μόνο διεγείρει η άσκηση την TGF-beta 2 βελτιώνοντας την ανοχή στη γλυκόζη, αλλά μειώνει τα επίπεδα λιπιδίων του αίματος και βελτιώνει πολλές άλλες πτυχές του μεταβολισμού σε παχύσαρκους ποντικούς.

Ερευνητές του Joslin Diabetes Center προσπάθησαν να εντοπίσουν τις αδιποκίνες που απελευθερώνονται από το λίπος μετά την άσκηση. Για να το κάνουν αυτό, προχώρησαν σε μια σειρά από μοριακά πειράματα σε ανθρώπους και ποντίκια. Προσδιόρισαν τα επίπεδα των αδιποκινών σε άνδρες πριν και μετά από έναν κύκλο άσκησης ενώ το ίδιο έκαναν και στα ποντίκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επαναστατική μελέτη

Η ανάλυση ταυτοποίησε την TGF-beta 2 ως μία από τις πρωτεΐνες που ρυθμίστηκαν από την άσκηση σε ανθρώπους και ποντίκια. Πρόσθετη έρευνα επιβεβαίωσε ότι τα επίπεδα αυτής της αδιποκινίνης αυξήθηκαν τόσο στον ιστό του λίπους όσο και στην κυκλοφορία του αίματος μετά την άσκηση.

Τα πειράματα έδειξαν έναν αριθμό θετικών μεταβολικών επιδράσεων στους ποντικούς, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης ανοχής στη γλυκόζη και της αυξημένης πρόσληψης λιπαρών οξέων. Έπειτα, οι ερευνητές τάιζαν τα ποντίκια με μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, και το αποτέλεσμα ήταν τα ζώα να αναπτύξουν διαβήτη. Για να μάθουν αν η TGF-beta 2 ήταν υπεύθυνη για τις μεταβολικές επιδράσεις, αντιμετώπισαν τα διαβητικά ποντίκια με την TGF beta 2. Αυτό ανέστρεψε τις αρνητικές μεταβολικές επιδράσεις της παχυντικής δίαιτας, όπως ακριβώς συνέβη με την άσκηση.

«Αυτή η έρευνα φέρνει μια επανάσταση στον τρόπο που σκεφτόμαστε και τις πολλές μεταβολικές επιδράσεις της άσκησης και, κυρίως, ότι το λίπος παίζει ουσιαστικό ρόλο στον τρόπο που δουλεύει η άσκηση», είπε ο Goodyear.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature Metabolism.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης