Ζήσης Ψάλλας

«Είσαι αυτό που τρως», λέει το ρητό. Αλλά σε μεγάλο βαθμό η ευημερία μας εξαρτάται και από το τι καταναλώνουν οι βακτηριακοί συγκάτοικοι στο πεπτικό μας σύστημα. Αυτό συμβαίνει επειδή η χλωρίδα του εντέρου βοηθά το ανθρώπινο σώμα να χρησιμοποιεί τα τρόφιμα και να παράγει βασικά μικροθρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Τα αποτελέσματα εξηγούν γιατί μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεωνΤα ευεργετικά μικρόβια του εντέρου μπορούν να παράγουν μεταβολίτες από διαιτητικές ίνες, συμπεριλαμβανομένου ενός λιπαρού οξέος που ονομάζεται προπιονικός εστέρας. Αυτή η ουσία προστατεύει την καρδιά από τις βλαβερές συνέπειες της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Μια ερευνητική ομάδα, από το Κέντρο Πειραματικών και Κλινικών Ερευνών (ECRC), δείχνει γιατί συμβαίνει αυτό. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation.

Οι ερευνητές τάισαν με προπιονικό ποντίκια που είχαν αυξημένη αρτηριακή πίεση. Στη συνέχεια, τα ζώα είχαν λιγότερο έντονη βλάβη στην καρδιά ή ανώμαλη διεύρυνσή της, καθιστώντας την λιγότερο ευαίσθητη στην καρδιακή αρρυθμία. Οι αγγειακές βλάβες, όπως η αθηροσκλήρωση, επίσης μειώθηκαν στα ποντίκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το προπιονικό οξύ λειτουργεί εναντίον μιας σειράς διαταραχών στην καρδιαγγειακή λειτουργία που προκαλούνται από την υψηλή αρτηριακή πίεση», είπε ο καθηγητής Dominic N. Müller, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Αυτό μπορεί να είναι μια ελπιδοφόρα επιλογή θεραπείας, ιδιαίτερα για ασθενείς που έχουν λίγο από αυτό το λιπαρό οξύ».

«Η μελέτη μας κατέστησε σαφές ότι η ουσία μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος επηρεάζει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία», είπαν οι Nicola Wilck και Hendrik Bartolomaeus από το ECRC, οι οποίοι συνεργάζονται εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια γύρω από αυτό το θέμα. Συγκεκριμένα, τα βοηθητικά κύτταρα Τ, τα οποία ενισχύουν τις φλεγμονώδεις διεργασίες και συμβάλλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση, ήταν πιο ήρεμα. Αυτό είχε άμεση επίδραση στη λειτουργική ικανότητα της καρδιάς.

Οι φυτικές ίνες

Η ερευνητική ομάδα προκάλεσε καρδιακή αρρυθμία στο 70% των ποντικών μέσω στοχοθετημένων ηλεκτρικών ερεθισμάτων. Ωστόσο, μόνο το ένα πέμπτο των ζώων που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με το λιπαρό οξύ ήταν ευαίσθητα σε ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Περαιτέρω έρευνες με υπερήχους, τομές ιστών και μονοκυτταρικές αναλύσεις έδειξαν ότι το προπιονικό μείωσε τη βλάβη που σχετίζεται με την αρτηριακή πίεση στο καρδιαγγειακό σύστημα των ζώων, αυξάνοντας σημαντικά το ποσοστό επιβίωσης τους.

Όταν οι ερευνητές απενεργοποίησαν έναν ορισμένο υπότυπο των Τ κυττάρων στα σώματα των ποντικών, γνωστά ως ρυθμιστικά Τ κύτταρα, τα θετικά αποτελέσματα του προπιονικού εξαφανίστηκαν. Επομένως, τα ανοσοκύτταρα είναι απαραίτητα για την ευεργετική επίδραση της ουσίας. Μια άλλη μελέτη υπό τον Johannes Stegbauer, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ, επιβεβαίωσε τα ευρήματα σε ένα δεύτερο ζωικό μοντέλο.

Τα αποτελέσματα εξηγούν γιατί μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης