ΟΙ ΙΝΔΙΑΝΟΙ, ΤΟ ΣΤΡΕΣ, ΤΑ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΑ & Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια η σχέση των Ινδιάνων με το στρες, τα εμφράγματα και τη διατροφή; Η ιατρική αντιγήρανσης έχει ως σκοπό να αναστρέψει την πρόωρη, παθολογική γήρανση, διατηρώντας μας βιολογικά 35-45 ετών επ’ αόριστον. Τα ζητήματα της υγείας μας – σιωπηλά ή φανερά – μπορούν να βρεθούν έγκαιρα με έξυπνες εξετάσεις και να θεραπευθούν με φυσικούς τρόπους, ασφαλείς και αποτελεσματικούς. Πρώτα χρειάζεται να βάλουμε τα δύο θεμέλια της υγείας: την ορμονικά έξυπνη διατροφή-άσκηση και το ορμονικά έξυπνο αντιστρές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αντιστρές υπερβαίνει τον τρόπο σκέψης, τον τρόπο ζωής-διατροφής, την ανάπαυση και τις τεχνικές χαλάρωσης-αναπνοής και επαναφέρει μέσα μας, με φυσικούς τρόπους θεραπείας, τις ψυχοενισχυτικές ορμόνες αντιστρές που μπορούν να μας βγάζουν ασπροπρόσωπους στις δύσκολες καταστάσεις. Κάντε ορμονικά έξυπνο αντιστρές! Η καρδιά σας και όλο σας το σώμα θα σας ευγνωμονούν.

Στα προηγούμενα άρθρα είδαμε τη σύνδεση μεταξύ της χοληστερίνης, του στρες και της καρδιοπάθειας. Δηλαδή είδαμε ότι όταν οι ερευνητές μάς παρουσιάζουν δεδομένα που δείχνουν μια επιδημιολογική σχέση μεταξύ χοληστερίνης και καρδιοπάθειας στους νεότερους άνδρες (διότι στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας και στις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας η χοληστερόλη δεν είναι παράγων κινδύνου), αυτό που ίσως κοιτάζουν στην πραγματικότητα είναι την καταστροφική δράση του εργασιακού στρες.

Για τα τελευταία σαράντα και επιπλέον χρόνια, η ιατρική επιστήμη κατηγορεί τη χοληστερόλη για εγκλήματα που κατά πάσα πιθανότητα διαπράχθηκαν από τους χρόνιους ψυχικά στρεσογόνους παράγοντες! Στα προηγούμενα άρθρα μιλήσαμε επίσης για την κρίσιμη μεταγευματική περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για όσους αναρωτιούνται τι στο καλό είναι η «μεταγευματική περίοδος», σκεφτείτε την ως εκείνες τις ώρες μετά από ένα γεύμα κατά τις οποίες τα επίπεδα διαφόρων θρεπτικών στοιχείων και ορμονών είναι ανεβασμένα στο αίμα μας. Ανάμεσα σε αυτά τα αυξημένα στο αίμα μας θρεπτικά στοιχεία και ορμόνες είναι και το σάκχαρο και η ινσουλίνη που και τα δύο τους όταν ανέβουν αποτελούν μείζονες αιτίες καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνητότητας. Η μεταγευματική περίοδος μπορεί να αποτελεί μια κρίσιμη φάση για την ανάπτυξη των καρδιαγγειακών, ιδίως όταν τρώμε βιαστικά και με ψυχικό στρες.

Συνεχίζουμε τώρα με περισσότερες πληροφορίες για τη σχέση του στρες ενόσω τρώμε με την υγεία της καρδιάς μας. Στο προηγούμενο άρθρο εξηγήσαμε το μηχανισμό που τα λάθος γεύματα και το στρες -μόνα τους ή συνδυαζόμενα- προκαλούν προδιαβήτη, διαβήτη, ινσουλινοαντίσταση και υπερινσουλιναιμία. Περισσότεροι από ένας στους δύο ανθρώπους σήμερα είναι προ- ή περι-διαβητικοί, παθαίνοντας το 70% της φθοράς ενός διαβητικού και δεν το γνωρίζουν!

Πλέον γνωρίζουμε ότι το υψηλό σάκχαρο αίματος είναι ένας ισχυρός εχθρός της καρδιαγγειακής υγείας, ωστόσο μια υψηλή παραγωγή ινσουλίνης έρχεται με τη σειρά της να ισοπεδώσει την υγεία μας σαν οδοστρωτήρας. Η υπερινσουλιναιμία μπορεί να παραβλάψει την αρτηριακή λειτουργία, να αυξήσει την παραγωγή ελευθέρων ριζών, να προκαλέσει σπασμό των αγγείων, να εμποδίσει τη διάλυση των θρόμβων αίματος και να σηματοδοτήσει τον πολλαπλασιασμό των λείων μυικών κυττάρων που επενδύουν τον εσωτερικό χιτώνα (ενδοθήλιο) των αγγείων.

Δηλαδή μπορεί να προωθήσει όλα εκείνα τα αναπόσπαστα στοιχεία που απαρτίζουν την αθηροσκληρωτική πλάκα και τους θρόμβους που φράζουν τα αγγεία. Όταν συνδυαστούν με την ικανότητα του σακχάρου να αυξάνει την καραμελοποίηση (γλυκοζυλίωση), τη δραστικότητα ελευθέρων ριζών, την αρτηριακή δυσλειτουργία και τη θρόμβωση, οι ενέργειες αυτές της υπερινσουλιναιμίας κάνουν δίκοπο το μαχαίρι που τραυματίζει την υγεία της καρδιάς μας.

Οι Ινδιάνοι Πίμα της Βορείου Αμερικής είναι περιώνυμοι για την εξαιρετική επιρρέπειά τους στην ινσουλινοαντίσταση, την υπερινσουλιναιμία και τον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 (ΣΔΙΙ), με έως και εβδομήντα τοις εκατό του ανδρικού πληθυσμού να υποφέρει από αυτόν! Δεδομένου ότι ο πληθυσμός των Πίμα υποφέρει από ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ινσουλινοαντίστασης και διαβήτη στον κόσμο, θα περίμενε κανείς ότι οι περισσότεροι Πίμα θα πέθαιναν από καρδιαγγειακά.

Ενώ οι διαβητικοί Ινδιάνοι Πίμα πράγματι εμφανίζουν διπλάσια έως τριπλάσια ποσοστά καρδιαγγειακών από τους μη διαβητικούς Ινδιάνους Πίμα, εξακολουθούν όμως να παθαίνουν κατά 50% λιγότερα καρδιαγγειακά (εμφράγματα, εγκεφαλικά) από τους τυπικούς Καυκάσιους πληθυσμούς, δηλαδή από τους μη διαβητικούς λευκούς Αμερικανούς και Ευρωπαίους! Προσέξτε, 50% λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια από τους μη διαβητικούς λευκούς, όχι από τους διαβητικούς!

Θυμηθείτε ότι το στρες, μαζί με τη δίαιτα και τη σωματική αδράνεια, είναι ένας σημαντικός προαγωγός της ινσουλινοαντίστασης και του ΣΔΙΙ. Ο σωματικός άξονας που συνδέει υποθάλαμο – υπόφυση – επινεφρίδια (ΥΥΕ) αποτελεί ένα μείζον τμήμα του νευροενδοκρινικού συστήματος (εγκεφάλου, νευρικού συστήματος, ορμονών) που ελέγχει τις αντιδράσεις στο στρες. Το χρόνιο στρες μπορεί να καταστρέψει τον άξονα ΥΥΕ, απολήγοντας σε ανώμαλα μοτίβα έκκρισης κορτιζόλης και κατεχολαμινών (αδρεναλίνης, νοραδρεναλίνης).

Παρόλ’ αυτά, οι Ινδιάνοι Πίμα που έχουν ινσουλινοαντίσταση δεν εμφανίζουν ανωμαλίες στο κεντρικό και στο αυτόνομο (συμπαθητικό, παρασυμπαθητικό) νευρικό σύστημα. Αυτό υποδηλώνει ότι η επίδραση του διαβήτη και της ινσουλινοαντίστασης επί της ανάπτυξης καρδιαγγειακών σε αυτόν τον πληθυσμό περιορίζεται μόνο σε διαιτητικούς μηχανισμούς.

Δεν ισχύει δηλαδή το ίδιο με αυτό που παθαίνουν οι σύγχρονοι δυτικοί πληθυσμοί. Τι παθαίνουν αυτοί; Όχι μόνο καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες/υδατάνθρακες, αλλά και βιώνουν υψηλά επίπεδα αλλεπάλληλου ψυχοκοινωνικού στρες. Η απουσία τέτοιων μοτίβων στρες στο διαβητικό πληθυσμό των Πίμα μπορεί να εξηγεί το γιατί αυτοί εξακολουθούν να απολαμβάνουν σχετικά χαμηλά ποσοστά εμφάνισης καρδιαγγειακών.

Περισσότερα όμως για τη σχέση του στρες ενόσω τρώμε με την υγεία της καρδιάς μας, με πρακτικά παραδείγματα και συμβουλές αντιμετώπισης στα επόμενα.

(ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι αναγνώστες μπορούν να βρίσκουν προηγούμενα άρθρα της σειράς κλικάροντας στις συνδέσεις – links που ακολουθούν κάτω από το άρθρο ή αναζητώντας τα βάζοντας το όνομα του συγγραφέα στη μηχανή αναζήτησης του zougla.gr)

Ο Φιλήμων Χατζηπαναγιώτου είναι ιατρός Αντιγήρανσης

Διαβάστε επίσης:

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 55ο), Σάββατο, 10 Ιουλίου 2010, 10:18

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 54ο), Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010, 09:54

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 53ο), Σάββατο 12 Ιουνίου 2010, 11:00

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 52ο), Σάββατο 29 Μαΐου 2010, 10:59

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 51ο), 15 Μαΐου 2010, 10:38

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 50ο), 1 Μαΐου 2010, 10:00

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 49ο) Σάββατο, 17 Απριλίου, 09:00 

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 48ο) Σάββατο, 10 Απριλίου, 10:00 

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 47ο) Σάββατο, 20 Μαρτίου, 11:04 

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 46ο) Σάββατο, 6 Μαρτίου, 10:21 

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 45ο) Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου, 12:40 

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 44ο), Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου, 09:00

Πως να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 43ο), Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου, 11:36

Πως να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 42ο), Σάββατο, 30 Ιανουαρίου, 10:00

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 41ο), Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 09:20

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 40ο), Σάββατο, 2 Ιανουαρίου, 10:00 

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 39ο), Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου, 07:21

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 38ο), Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου, 11:32

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 37ο), Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου, 09:52 

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 36ο) , Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, 10:04 

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 35ο) , Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, 10:04 

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 34ο) , Κυριακή 21 Νοεμβρίου, 13:37 

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 33ο) , Κυριακή 15 Νοεμβρίου, 14:57

Πως να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 32ο), Σάββατο 7 Νοεμβρίου, 10:52

Πως να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 31ο), Σάββατο 1 Νοεμβρίου, 10:52

Πως να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 30ο), Σάββατο 24 Οκτωβρίου, 2:00 

Πώς να γίνετε, να νιώθετε & να δείχνετε νεότερος (μέρος 29ο), Σάββατο 10 Οκτωβρίου, 10:31

Πώς να γίνετε, να νιώθετε & να δείχνετε νεότερος (μέρος 28ο), Σάββατο 3 Οκτωβρίου, 10:00

Πώς να γίνετε, να νιώθετε & να δείχνετε νεότερος (μέρος 27ο), Σάββατο 3 Οκτωβρίου, 10:00 

Πως να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 26ο) , Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2009, 11:11 

Πως να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 25ο) , Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2009, 11:16 

Πως να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 24ο) , Σάββατο, 22 Αυγούστου 2009, 11:16

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 23o), Κυριακή, 9 Αυγούστου 2009, 12:00 

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 22ο) ,Σάββατο, 25 Ιουλίου 2009, 10:11 

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 21ο) ,Σάββατο, 11 Ιουλίου 2009, 11:46 

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 20ο) ,Σάββατο, 27 Ιουνίου 2009, 12:34 

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 19ο) ,Σάββατο, 13 Ιουνίου 2009, 12:22

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 18ο),Σάββατο, 30 Μαΐου 2009, 10:10 

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 17ο) ,Σάββατο, 16 Μαΐου 2009, 12:45 

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 16ο) ,Σάββατο, 9 Μαΐου 2009, 09:58 

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 15ο) ,Σάββατο, 2 Μαΐου 2009, 12:54 

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 14ο) ,Σάββατο, 25 Απριλίου 2009, 11:41 

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 13ο) ,Πέμπτη, 16 Απριλίου 2009, 11:18 

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 12ο) ,11 Απριλίου 2009, 11:20 

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 11ο) ,4 Απριλίου 2009, 10:22 

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 10ο) ,28 Μαρτίου 2009, 12:09 

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 9ο) ,21 Μαρτίου 2009, 12:56 

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 8ο) ,14 Μαρτίου 2009, 11:45 

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 7ο) ,7 Μαρτίου 2009, 09:18 

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 6ο) ,27 Φεβρουαρίου 2009, 15:33 

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 5ο) ,21 Φεβρουαρίου 2009, 10:11 

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 4ο) ,13 Φεβρουαρίου 2009, 15:00 

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 3ο) ,31 Ιανουαρίου 2009, 16:20 

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 2ο) ,22 Ιανουαρίου 2009, 16:17

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι, 13 Ιανουαρίου 2009, 13:33

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης