Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές του University of British Columbia ανακάλυψαν  πώς τα αιμοφόρα αγγεία προστατεύουν τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια μιας φλεγμονής – ένα εύρημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάπτυξη νέων θεραπειών για νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η επιληψία και η πολλαπλή σκλήρυνση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, οι ερευνητές περιγράφουν ότι η ποδοκαλυξίνη (podocalyxin), μια πρωτεΐνη των αιμοφόρων αγγείων παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποτροπή διαρροής επιβλαβών συστατικών του αίματος στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια μιας φλεγμονής.

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες μαθαίνουν για τη λειτουργία της ποδοκαλυξίνης στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό – μια μεμβράνη που διαχωρίζει τον εγκέφαλο από το αίμα που κυκλοφορεί στο υπόλοιπο σώμα και είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του εγκεφάλου. Η διάσπαση αυτού του φραγμού είναι κοινή στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες και συμβάλλει στην εμφάνιση διαφόρων συμπτωμάτων.

Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα ευρήματα είναι απίστευτα συναρπαστικά», δήλωσε η Jessica Cait, συγγραφέας της μελέτης και μεταπτυχιακή φοιτήτρια. «Για πρώτη φορά, μπορέσαμε να δείξουμε ότι αυτή η πρωτεΐνη είναι κρίσιμη για την ακεραιότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού».

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια ανάλυση των επιπτώσεων της απώλειας της ποδοκαλυξίνης σε ανθρώπινα ενδοθηλιακά κύτταρα, καθώς και σε μοντέλα ποντικών με φλεγμονή. Ήταν σε θέση να δείξουν ότι τα ενδοθηλιακά κύτταρα, τα οποία παρέχουν την εσωτερική σωλήνωση των αιμοφόρων αγγείων, χρειάζονται την ποδοκαλυξίνη για την ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων. Η πρωτεΐνη βοηθάει να δημιουργηθούν στενές επαφές μεταξύ των κυττάρων έτσι ώστε δυνητικά επιβλαβή συστατικά αίματος ή βακτηριακές και ιικές τοξίνες να μην μπορούν να διαπεράσουν στον εγκεφαλικό ιστό κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας φλεγμονής.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων και θεραπειών για την πρόληψη της διάσπασης του αιματοεγκεφαλικού φραγμού. Έχουν επίσης αρχίσει να χειρίζονται την ποδοκαλυξίνη για τον έλεγχο του αιματοεγκεφαλικού φραγμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης