Πόσες θερμίδες καίτε; Εξαρτάται από την ώρα της ημέρας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2018, 13:40
Πόσες θερμίδες καίτε; Εξαρτάται από την ώρα της ημέρας
Ζήσης Ψάλλας

Οι ερευνητές έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη, ότι ο αριθμός των θερμίδων που οι άνθρωποι καίνε ενώ είναι σε ανάπαυση αλλάζει με την ώρα της ημέρας. Σε ανάπαυση, οι άνθρωποι καταναλώνουν 10% περισσότερες θερμίδες αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το εύρημα ενισχύει το σημαντικό ρόλο που παίζει ο κιρκάδιος ρυθμός στο μεταβολισμό. Βοηθά επίσης να εξηγηθεί γιατί οι παρατυπίες στα προγράμματα διατροφής και στον ύπνο λόγω εργασίας με βάρδιες ή άλλων παραγόντων μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους πιο πιθανό να κερδίζουν βάρος.

​Δεν είναι μόνο αυτό που τρώμε, αλλά πότε το τρώμε που επηρεάζει πόση ενέργεια καίγεται ή αποθηκεύεται ως λίπος«Το γεγονός ότι κάνοντας το ίδιο πράγμα κάηκαν περισσότερες θερμίδες σε διαφορετική ώρα της ημέρας μας εξέπληξε», είπε η Kirsi-Marja Zitting από την  Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Για να προσδιοριστεί ο μεταβολισμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, απομονώνοντας τις επιπτώσεις της δραστηριότητας, του κύκλου ύπνου-αφύπνισης και της διατροφής, οι ερευνητές εξέτασαν επτά άτομα σε ειδικό εργαστήριο όπου δεν υπήρχαν ενδείξεις τι ώρα ήταν έξω. Δεν υπήρχαν ρολόγια, παράθυρα, τηλέφωνα ή ίντερνετ. Οι συμμετέχοντες πήγαιναν για ύπνο και ξύπναγαν σε συγκεκριμένες ώρες. Κάθε βράδυ, οι χρόνοι αυτοί προσαρμόζονταν 4 ώρες αργότερα, για τρεις εβδομάδες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το αναπνευστικό πηλίκο των συμμετεχόντων, ένα μέτρο που αντανακλά το κάψιμο των θερμίδων και τη χρήση των μακροθρεπτικών ουσιών, ποικίλλει κατά την κιρκαδική φάση. Το μέτρο αυτό ήταν χαμηλότερο το βράδυ και το υψηλότερο το πρωί.

Τακτικές συνήθειες

Τα ευρήματα προσφέρουν τον πρώτο χαρακτηρισμό ενός κιρκάδιου προφίλ στην κατανάλωση ενέργειας αποσυνδεδεμένης από τις επιδράσεις της δραστηριότητας, τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης και της διατροφής, είπαν οι ερευνητές.

Δεν είναι μόνο αυτό που τρώμε, αλλά πότε το τρώμε που επηρεάζει πόση ενέργεια καίγεται ή αποθηκεύεται ως λίπος, είπαν οι ερευνητές. Και πρόσθεσαν ότι η τακτικότητα των συνηθειών όπως το φαγητό και ο ύπνος είναι πολύ σημαντικά για τη γενική υγεία.

Η Zitting και οι συνάδελφοί τους θα εξετάσουν στο μέλλον πώς η όρεξη και η ανταπόκριση του οργανισμού στα τρόφιμα ποικίλλει ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Διερευνούν επίσης πώς η διάρκεια και η κανονικότητα του ύπνου επηρεάζουν αυτές τις αντιδράσεις.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018, 22:34