Το κλίμα μίας περιοχής μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο πρόκλησης εμφραγμάτων, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Ύστερα από σειρά πειραμάτων και μελετών, επιστημονική ομάδα της Βρετανίας διαπίστωσε ότι κάθε φορά που η θερμοκρασία πέφτει κατά έναν βαθμό Κελσίου, τότε παρατηρούνται περίπου 200 περισσότερα εμφράγματα, ενώ στη διάρκεια του μήνα η μείωση της μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό «ισοδυναμεί» με αύξηση κατά 2% στον κίνδυνο εμφράγματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στον καιρό και στην υγεία παρουσιάζουν περαιτέρω ενδιαφέρον για την επιστημονική κοινότητα. Σε μελέτη των επιδημιολόγων ερευνητών της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, η οποία δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», αναλύθηκαν στοιχεία από 84.000 ατόμων που εισήχθησαν σε νοσοκομεία λόγω εμφράγματος (κατά την περίοδο 2003-06), έχοντας ως επίκεντρο της έρευνας τις ημερήσιες θερμοκρασίες που επικρατούσαν κατά την περίοδο της εισαγωγής των ασθενών.

Όπως διαπιστώθηκε, ο μεγαλύτερος κίνδυνος εμφανίζεται μέσα σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων από την πτώση της θερμοκρασίας. Τα άτομα ηλικίας 75 – 84 ετών -και ιδίως όσοι έχουν ιστορικό καρδιοπάθειας- φαίνεται να αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τη μεταβολή της θερμοκρασίας, ενώ όσοι παίρνουν ασπιρίνη για καιρό είναι λιγότερο ευάλωτοι.

Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν ανάλογη αύξηση του κινδύνου στην αντίστροφη περίπτωση, δηλαδή κατά την αύξηση της εξωτερικής θερμοκρασίας. Πάντως, η κλιματική αλλαγή και οι περισσότεροι καύσωνες στο μέλλον αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω μελέτες για τη σχέση ανάμεσα στην υψηλή θερμοκρασία και στην καρδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης