Οι αυξημένες τιμές χοληστερίνης στο αίμα θεωρούνται ένας από τους βασικότερους παράγοντες καταστροφής των τοιχωμάτων των αρτηριών, προκαλώντας εμφράγματα στην καρδιά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Όσο πιο γρήγορα μάθουμε ποια είναι τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, τόσο πιο εύκολα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, αποφεύγοντας τις καταστροφικές συνέπειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελευταίες επιστημονικές μελέτες, δημοσιευμένες σε εγκυρότατα επιστημονικά περιοδικά, υποστηρίζουν ότι η πρώτη μέτρηση της χοληστερίνης πρέπει να πραγματοποιείται στο παιδί σε ηλικία 15 μηνών, την περίοδο, δηλαδή, που γίνονται και τα περισσότερα εμβόλια. Με τον τρόπο αυτό γίνεται η πρώτη αναγνώριση, εάν υπάρχει, της οικογενούς υπερχοληστεριναιμίας, που χαρακτηρίζεται από πολύ αυξημένες τιμές χοληστερίνης και που στον ενήλικα ξεπερνά τα 500mg%.

Tα παιδιά που πάσχουν από οικογενή υπερχοληστεριναιμία, εάν αφεθούν αβοήθητα, μπορούν να υποστούν ακόμα και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Πρόκειται για τις περιπτώσεις εκείνες των εμφραγμάτων που παρατηρούνται στην εφηβική ηλικία και γενικότερα σε ηλικίες κάτω των 30 ετών.

Το θέμα της οικογενούς υπερχοληστεριναιμίας είναι πολύ σοβαρό, καθώς 1 στα 500 άτομα μπορεί να το εκδηλώσει. Στην πραγματικότητα ο οργανισμός στερείται των υποδοχέων LDL που βρίσκονται στο ήπαρ (συκώτι) και που δεσμεύουν και καταστρέφουν την κακή χοληστερίνη που κυκλοφορεί στο αίμα. Έτσι, ο αριθμός των LDL υποδοχέων που υπάρχουν και λειτουργούν στο ήπαρ καθορίζει την τιμή της κακής χοληστερίνης στο αίμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι LDL υποδοχείς καθαρίζουν ουσιαστικά το αίμα από την κακή χοληστερίνη, γι’ αυτό και τα φάρμακα κατά της χοληστερίνης (στατίνες) αποτελούν την ουσιαστική θεραπεία της υπερχοληστεριναιμίας. Σε σπάνιες και ακραίες περιπτώσεις, όπου η τιμή της χοληστερίνης δεν ελαττώνεται παρά την έντονη θεραπεία, τότε γίνεται πλασμαφαίρεση και κάθαρση του αίματος από την κακή χοληστερίνη.

Επισημαίνεται ότι οι φυτικές στερόλες δεν επιδρούν στο σύστημα των LDL υποδοχέων.

Πηγή: iatronet.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης