Ζήσης Ψάλλας

Μια ανασκόπηση των υφιστάμενων μελετών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The BMJ διαπιστώνει ότι τα ζαχαρούχα ποτά που περιέχουν φρουκτόζη αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 περισσότερο από άλλα τρόφιμα που επίσης περιέχουν φρουκτόζη. Η νέα έρευνα διαπιστώνει ότι αναψυκτικά αυτά έχουν βλαβερές συνέπειες στη μεταβολική υγεία όταν προσθέτουν υπερβολική ενέργεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διάφορες μελέτες έχουν επισημάνει τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία των ζαχαρούχων ποτών. Ορισμένες επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των ζαχαρωδών ποτών και της παχυσαρκίας και προειδοποιούν ότι μόνο δύο τέτοια ποτά την εβδομάδα μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Ο Δρ John Sievenpiper, ερευνητής στο Κέντρο Τροποποίησης Κλινικών Διατροφικών και Κινδύνων του Νοσοκομείου “Άγιος Μιχαήλ” στο Τορόντο του Καναδά, και οι συνεργάτες του επιθεώρησαν μελέτες που επικεντρώθηκαν κυρίως στη φρουκτόζη ως απειλή για την καρδιομεταβολική υγεία.Ήθελαν να δουν κατά πόσο οι διαφορετικές πηγές τροφίμων των σακχάρων που περιέχουν φρουκτόζη επηρεάζουν τον γλυκαιμικό έλεγχο τόσο των διαβητικών όσο και των υγιών ανθρώπων. Ανέλυσαν τα συμπεράσματα 155 μελετών οι οποίες είχαν εξετάσει κάτι τέτοιο. Μερικοί από τους συμμετέχοντες είχαν διαβήτη, και παρακολουθήθηκαν για διάστημα έως 3 μηνών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είχε αξιολογηθεί η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη των συμμετεχόντων.

Παραπανίσιες θερμίδες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανασκόπηση έδειξε ότι τα περισσότερα από τα ζαχαρούχα τρόφιμα που περιέχουν φρουκτόζη δεν βλάπτουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν δεν προσθέτουν επιπλέον θερμίδες. Ορισμένες από τις μελέτες, ωστόσο, βρήκαν βλαβερή επίδραση στα επίπεδα της ινσουλίνης νηστείας. Στην πραγματικότητα, τα φρούτα και οι χυμοί φρούτων, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, μπορεί να ωφελήσουν τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης σε όσους πάσχουν από διαβήτη, όταν αυτά τα τρόφιμα δεν προσθέτουν επιπλέον θερμίδες. Όμως, ορισμένα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που προσθέτουν υπερβολική ενέργεια, όπως τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων, έχουν επιβλαβή μεταβολική δράση. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να εξηγήσει, εν μέρει, αυτή τη διαφορά, επειδή επιβραδύνουν την απελευθέρωση των σακχάρων στο αίμα.

«Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καθοδήγηση συστάσεων σχετικά με τις σημαντικές πηγές της φρουκτόζης στην πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη», είπαν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι χρειάζονται επιπλέον μελέτες. Ως εκ τούτου, ο Sievenpiper και οι συνάδελφοί του καταλήγουν: «Μέχρις ότου υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες, οι επαγγελματίες της δημόσιας υγείας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι επιβλαβείς επιδράσεις της φρουκτόζης στο σάκχαρο του αίματος φαίνεται να μεσολαβούνται από τις παραπανίσιες θερμίδες και την τροφική πηγή».

Πηγή: MedicaNewsToday

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης