Ζήσης Ψάλλας

Ο αμερικανικός FDA (Food and Drug Administration) προειδοποίησε κατά των αμφιλεγόμενων θεραπειών που γίνονται με εγχύσεις πλάσματος από νεαρούς δότες και υποτίθεται ότι μπορεί να βοηθήσουν σε ασθένειες όπως η νόσος Πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η μετατραυματική αγχώδης διαταραχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν υπάρχει αποδεδειγμένο κλινικό όφελος από έγχυση πλάσματος από νεαρούς δότες για θεραπεία ή πρόληψη αυτών των καταστάσεων ενώ υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με τη χρήση οποιουδήποτε προϊόντος πλάσματος, είπαν ο Scott Gottlieb, επίτροπος του FDA, και ο Peter Marks, διευθυντής του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας Βιολογικών Προϊόντων του Οργανισμού, σε δήλωσή τους.

Με απλά λόγια, είπαν, ανησυχούμε ότι ορισμένοι ασθενείς γίνονται θύματα από αδίστακτους που προσφέρουν θεραπείες πλάσματος από νεαρούς δότες ως θεραπείες.

Το πλάσμα είναι το υγρό μέρος του αίματος και περιέχει πρωτεΐνες οι οποίες βοηθούν το αίμα να πήξει. Χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση χαμηλών επιπέδων πρωτεϊνών του αίματος σε μια σειρά ιατρικών καταστάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για παράδειγμα, ορισμένοι ασθενείς με ηπατική νόσο δεν μπορούν να φτιάξουν τις πρωτεΐνες που απαιτούνται για την πήξη του αίματος. Έχουν λοιπόν αναδυθεί κλινικές που προσφέρουν εγχύσεις πλάσματος από νεαρούς δότες ως αναζωογονητική, αντιγηραντική θεραπεία.

Η δήλωση του FDA δεν κατονομάζει καμία συγκεκριμένη εταιρεία.

Ωστόσο, η υπηρεσία προειδοποίησε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων επιβολής – όπως η αποστολή προειδοποιητικών επιστολών που απαιτούν διορθωτικές ενέργειες – σε εταιρείες που «καταχρώνται την εμπιστοσύνη των ασθενών και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους με ανεξέλεγκτες συνθήκες παρασκευής» ή προωθώντας υποτιθέμενες θεραπείες που δεν έχουν αποδειχθεί ασφαλείς ή αποτελεσματικές.

Πιθανές παρενέργειες

Ο οργανισμός είπε επίσης ότι οι εγχύσεις πλάσματος μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης ή αλλεργικών, αναπνευστικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων – και έτσι πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο όταν τα οφέλη είναι σαφή ή ως μέρος μιας κλινικής δοκιμής υπό «κατάλληλη κανονιστική εποπτεία».

Μια εταιρεία που έχει προσελκύσει την προσοχή πρόσφατα είναι η Ambrosia, μια start-up που πωλεί εγχύσεις πλάσματος οι οποίες κοστίζουν 8.000 -12.000 δολάρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης