Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις θα αποτελέσουν το επόμενο μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, υποστήριξε, μιλώντας στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας.

Ειδικότερα, ο κ. Σύψας είπε πως μετά την πανδημία του κορωνοϊού η επόμενη απειλή για την ανθρωπότητα είναι ο μύκητας Candida auris. «Τα επόμενα πρωτοσέλιδα θα γραφτούν γι’ αυτό. Είναι στα νοσοκομεία μας και σκοτώνουν κόσμο. Candida Auris. Είναι στα νοσοκομεία και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα. Όταν μπαίνει στα νοσοκομεία δεν βγαίνει ποτέ. Είχαμε στην Αθήνα νοσοκομεία με πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ο Ευαγγελισμός. Θα τα βρούμε μπροστά μας» ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Σύψας εξήγησε ότι δεν μπόρεσε να γίνει σωστή επιτήρηση στον τομέα αυτόν, καθώς όλο το δυναμικό ασχολήθηκε εξ ολοκλήρου με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Όπως επισήμανε, όταν ένας τέτοιος μύκητας μολύνει ένα νοσοκομείο ή μία μονάδα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να… ξεριζωθεί.

Τέλος, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ σημείωσε ότι το 2050 η πρώτη αίτια θανάτου παγκοσμίως θα είναι οι λοιμώξεις που προκαλούν τα ανθεκτικά μικρόβια, και οι αιτίες είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών και οι κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών. «Περνάμε σε μια ενδημική φάση της πανδημίας. Προκύπτουν όμως άλλες απειλές, όπως τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια, που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Το 2050 πρώτη αιτία θανάτου θα είναι τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια, και οι αιτίες πολύ ανθεκτικών μικροβίων είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, όπως και κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών» υποστήριξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης