Το κουδούνι της αφύπνισης «χτυπούν» οι ειδικοί για τον ιό του Δυτικού Νείλου, αφού, όπως επισημαίνουν, τα μολυσμένα με τον ιό έντομα, που έπεσαν πέρυσι σε χειμερία νάρκη στην Κεντρική Μακεδονία, ετοιμάζονται να ξυπνήσουν και να αρχίσουν να αναπαράγονται.

Τα κουνούπια αυτά βρίσκονται ήδη στο αστικό περιβάλλον και είναι οικόσιτα, όπως διαπιστώθηκε πέρυσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι κρούσματα του ιού είχαν εντοπιστεί τότε σε διάφορες περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης, όπως η Εγνατία, η Τούμπα, η περιοχή της παραλίας. Μάλιστα, υπήρξε περίπτωση εκδήλωσης τριών κρουσμάτων στον ίδιο δρόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν να διατηρούν λιμνάζοντα νερά στα μπαλκόνια, τις βεράντες και τις αυλές των σπιτιών τους, αλλά και σε βαρέλια, δοχεία και κουβάδες με νερό, καθώς σε σημεία συσσώρευσης υγρών λυμάτων, όπως φρεάτια, στέρνες, κανάλια και πισίνες.

Στην Ιταλία, χώρα που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με την Ελλάδα λόγω καιρικών συνθηκών και μεταφοράς του ιού με αποδημητικά πουλιά από τη Ρουμανία, «επιστρατεύτηκαν» δημοτικοί αστυνομικοί που πραγματοποιούν ελέγχους σε σπίτια, αγρούς και επιχειρήσεις. Μέτρα ελήφθησαν ακόμη και στα νεκροταφεία, όπου όσοι έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα υποχρεώθηκαν να τοποθετούν συνθετικά λουλούδια την άνοιξη και το καλοκαίρι. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει μόνο ένας νεκρός κατά τη διάρκεια του 2010, τη στιγμή που τα θύματα στην Ελλάδα ήταν 37 και οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν 261.

Πηγή:healthin

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης