Για τους περισσότερους άνδρες ο χρόνιος βήχας είναι ένα φόβητρο καρκίνου. Αλλά αλήθεια ο καρκίνος είναι ο συνήθης ύποπτος για ένα βήχα που επιμένει; Και αν δεν είναι, τότε τι; Στο Harvard Men’s Health Watch παραθέτουν πιθανούς λόγους για αυτό το πρόβλημα που ταλαιπωρεί.

Ο βήχας στην πραγματικότητα είναι ένας πολύ σημαντικός παίκτης στην άμυνα του οργανισμού. Βήχοντας, σπρώχνουμε μικρόβια και ξένα σωματίδια που εισέρχονται με την αναπνοή, προκειμένου να διαφυλάξουμε τους πνεύμονες από ασθένειες. Με τον ίδιο τρόπο τα νεύρα που συσπώνται κατά τον βήχα μπορεί να ερεθιστούν από λοιμώξεις, αλλεργίες, κρύο αέρα, όγκους, καπνό, σκόνη ή φυσιολογικά σωματικά υγρά. Οπότε είναι οφθαλμοφανές ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που προκαλούνε ένα βήχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν θα πρέπει να ανησυχούμε για ένα προσωρινό βήχα. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι μια απλή γρίπη μέχρι μια βρογχίτιδα μπορεί να προκαλέσει βήχα που θα διαρκέσει από μερικές μέρες μέχρι μερικές βδομάδες. Σε αντίθεση, ένας χρόνιος βήχας χαρακτηρίζεται από διάρκεια που μπορεί να φτάσει τα χρόνια.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν έναν επαναλαμβανόμενο βήχα αλλά για τους μη καπνιστές, οι πρωταγωνιστές είναι μόνο πέντε: γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα, μεταρινικό καταρροϊκό σύνδρομο και η αγωγή με αναστολείς μετατρεπτικού ενζύμου που χρησιμοποιούνται για υψηλή καρδιακή πίεση η καρδιακή ανεπάρκεια.

Μην αγνοείτε ένα χρόνιο βήχα αλλά πάλι μην πανικοβάλλεστε αν ο βήχας διαρκεί 3 με 4 εβδομάδες. Ο λόγος μπορεί εύκολα να εντοπιστεί και χωρίς ιδιαίτερες εξετάσεις με αγωγές που είναι απλές. Αλλά αν είστε καπνιστές με επίμονο βήχα ή αν με το βήχα βγάζετε αίμα ή πολύ φλέγμα ή αν συνοδεύεται με συμπτώματα όπως πυρετός, απώλεια βάρους, ιδρώτας μέσα στη νύχτα, τότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας το συντομότερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης