Σε ειδική επιτροπή του Κοινοβουλίου της Εσθονίας, παρευρέθηκε προσκεκλημένος ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, Καρδιολόγος στο Ωνάσειο, ο οποίος έχει εκπονήσει και δημοσιεύσει διεθνώς δεκάδες επιστημονικές έρευνες που αφορούν στις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία.

Στη χώρα της Βαλτικής, που αυτό το διάστημα εκπονεί τη νομοθεσία της σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, προσκλήθηκε από τον σύνδεσμο των ευρωπαϊκών συλλόγων ατμιστών (INNCO – International Network of Nicotine Consumers Organizations).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ρεπορτάζ της εσθονικής τηλεόρασης:

Όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός στο zougla.gr: 

«Η κυβερνηση της Εσθονίας παρά την επιβολή της Ευρωπαικής νομοθεσίας για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θέλει να επιβάλλει επιπλέον μέτρα. Συγκεκριμένα, θα απαγορεύσουν όλες τις γεύσεις πλην των καπνικών και θα επιβάλλουν φόρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την επίσκεψή μου παρουσίασα όλα τα επιστημονικά δεδομένα που σχετίζονται με τις αποφάσεις που θέλουν να λάβουν. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκα στην ασφάλεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου αλλά και στο γεγονός ότι όλες οι μελέτες δείχνουν πως η δευτεροπαθής (παθητική) έκθεση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αυξάνει τον κίνδυνο για την υγεία, διότι δεν αυξάνονται τα επίπεδα τοξικών ουσιών στο περιβάλλον.

Επίσης, αναφέρθηκα στο θέμα των γεύσεων, παρουσιάζοντας δεδομένα ότι οι γεύσεις υπάρχουν για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση των ενηλίκων καταναλωτών ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ανέλυσα το θέμα της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου από παιδιά, μιας και αυτός ειναι ο βασικός λόγος για την απαγόρευση γεύσεων. Παρουσίασα δεδομένα από όλες τις χώρες που έχουν γίνει μελέτες και έδειξαν πως πέρα από τον πειραματισμό, η συστηματική χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι σπάνια και εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά καπνιστές συμβατικών τσιγάρων.

Τέλος, για το θέμα της φορολογίας, ανέφερα πως αποτελεί παράδοξο να θέλει μια χώρα να φορολογήσει το πιο δημοφιλές βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος, μιας και όλες οι μελέτες στην Ευρώπη δείχνουν πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι το πρώτο σε χρήση βοήθημα διακοπής καπνίσματος, ενώ πάνω από το 90% των καταναλωτών του ηλεκτρονικού τσιγάρου αναφέρουν πως ο σημαντικότερος λόγος έναρξης χρήσης του ήταν η διακοπή ή η ελάττωση του καπνίσματος.

Κατέληξα λέγοντας πως η Εσθονία έχει ήδη νομοθεσία για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, την Ευρωπαική Νομοθεσία. Αυτό είναι πολύ θετικό, αν και η Ευρωπαική Νομοθεσία έχει αρκετά περιοριστικά μέτρα (π.χ. όριο νικοτίνης και όγκου υγρών) που δεν προστατεύουν κανέναν, ενώ κάνουν δυσκολότερη και ακριβότερη τη χρήση του.

Οποιαδήποτε επιπλέον περιοριστική νομοθεσία δεν θα έχει κανένα όφελος και αντίθετα ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Συγκεκριμένα:

1. Κάνει το προιόν ακριβότερο και δυσκολότερο στη χρήση, άρα αποθαρρύνει ενεργά καπνιστές να δοκιμάσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ώστε να διακόψουν το κάπνισμα.

2. Στέλνει εντελώς λάθος μηνύματα στους καπνιστές ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι το ίδιο βλαπτικό με το συμβατικό.

3. Πιθανώς να οδηγήσει ατμιστές πίσω στο συμβατικό τσιγάρο, μιας και δεν θα μπορούν να βρουν τα προϊόντα της αρεσκείας τους, ενώ επιπλέον τα διαθέσιμα προιόντα θα είναι ακριβότερα.

4. Θα δημιουργήσει μια μαύρη αγορά που θα κάνει τον έλεγχο ποιότητας αδύνατο, ενώ άλλοι καταναλωτές θα στραφούν στην χρήση αρωμάτων που πωλούνται για χρήση στα τρόφιμα. Αυτό είναι επικίνδυνο διότι πολλά τέτοια αρώματα πωλούνται διαλυμένα σε φυτικά έλαια και είναι επικίνδυνα για χρήση σε εισπνοή (σε αντίθεση με τα αρώματα για ηλεκτρονικά τσιγάρα που είναι διαλυμένα σε προπυλενογλυκόλη).

5. Ουσιαστικά η προτεινόμενη νομοθεσία δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και προστατεύει τα συμβατικά τσιγάρα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης