Πρωτοπόρος η Ελλάδα στη ρομποτική χειρουργική

Πρωτοπόρος η Ελλάδα στη ρομποτική χειρουργική
Πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της ρομποτικής χειρουργικής είναι η χώρα μας, όπου πριν από δύο μήνες εφαρμόστηκε η Ρομποτική Χειρουργική Μιας Τομής (Single Site Robotic Surgery).

Η τελευταία αυτή εξέλιξη της τεχνολογίας, χάρη στην οποία οι επεμβάσεις χολοκυστεκτομής πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου διά μιας μικροτομής, εφαρμόζεται σήμερα μόνο από τρεις χειρουργικές ομάδες διεθνώς, στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ελβετία, και θα αποτελέσει ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης του 6ο Παγκοσμίου Συνεδρίου Ρομποτικής Χειρουργικής, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 11 έως τις 13 Μαΐου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ρομποτικές χειρουργικές επεμβάσεις αριθμούν συνολικά τις 282.000 σε μόλις 13 χρόνια, ενώ ρομποτικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται σε συνολικά 1.650 νοσοκομεία. Από αυτά, τα 1.228 βρίσκονται στις Η.Π.Α., 292 στην Ευρώπη, 90 στην Ασία, 14 στη Μέση Ανατολή, 13 στην Αυστραλία και 13 στην Αφρική. Η ρομποτική χειρουργική φαίνεται να κερδίζει έδαφος έναντι της λαπαροσκοπικής και κλασικής χειρουργικής. Το 2009 σε σχέση με το 2008 σημειώθηκε αύξηση κατά 51% των ρομποτικών επεμβάσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί γύρω στις 2.500 επεμβάσεις διαφόρων κατηγοριών.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομποτικής Χειρουργικής MIRA πραγματοποιείται εναλλάξ σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ η Αθήνα αποτελεί φέτος τον 3ο ευρωπαϊκό σταθμό του, ύστερα από το Innsbruck και τη Ρώμη.

Ανάμεσα στους διακεκριμένους προσκεκλημένους ομιλητές είναι και επιστήμονες της NASA (Space Robotic Program-NEEMO Missions 7&9) με παραμονή στο Διάστημα, οι οποίοι θα μιλήσουν για την εμπειρία τους στα αεροδιαστημικά ρομποτικά ιατρικά προγράμματα.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011, 18:57