Ένα ρινικό σπρέι που θα διατεθεί στο εμπόριο με το προσόν ότι είναι ικανό να σκοτώσει το 99,9% των σωματιδίων του κορωνοϊού έχει αρχίσει να παράγεται σε ένα ισραηλινό εργοστάσιο.

Το σπρέι θα μπορούσε να είχε αποτρέψει μεγάλο μέρος της λοίμωξης COVID-19 στον κόσμο, δήλωσε η εφευρέτης του, η δρ. Gilly Regev, στους Times of Israel.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Ελπίζουμε ότι το ρινικό σπρέι μας θα σώσει τώρα πολλές ζωές ανθρώπων σε χώρες που περιμένουν το εμβόλιο”, δήλωσε η Regev, Ισραηλινή βιοχημικός που ίδρυσε την εταιρεία SaNOtize και ανέπτυξε το σπρέι στον Καναδά. “Αυτό θα είναι προσιτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη, για την προστασία από οποιαδήποτε ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού”.

Είπε ότι έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό στο εργαστήριο έναντι ενός ευρέος φάσματος ιών και είπε ότι νέες παραλλαγές του κορωνοϊού δεν θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητά του, τονίζοντας: “Περιέχει ένα αντιικό ευρέος φάσματος που σκοτώνει όλους τους ιούς και όλες οι παραλλαγές”.

Η Regev είπε ότι το Enovid είναι “ισοδύναμο απολυμαντικού χεριών για τη μύτη” και είπε ότι δημιουργεί ένα φυσικό φράγμα στις ρινικές διόδους για να σταματήσει τους ιούς μαζί με ένα “χημικό φράγμα” του μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες. “Το μονοξείδιο του αζώτου σημαίνει ότι αυτό είναι ένα ειδικό σπρέι που δεν αποκλείει μόνο ιούς, αλλά τους σκοτώνει”, είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ισραήλ θα γίνει η πρώτη χώρα όπου θα πωλείται το σπρέι. Το Υπουργείο Υγείας έχει δώσει προσωρινή έγκριση για την πώλησή του ως ιατροτεχνολογικού προϊόντος κατάλληλο για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω -πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από πολλούς που δεν έχουν μπει σε σειρά για να εμβολιαστούν- με συσκευασία που αναφέρει: “Επιστημονικά δοκιμασμένο ότι σκοτώνει το 99,9% ιών εντός 2 λεπτών”.

Έχει επίσης εγκριθεί προς πώληση στη Νέα Ζηλανδία και ζητείται έγκριση από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Regev είπε ότι το εργοστάσιο, στη Ness Ziona κοντά στο Τελ Αβίβ, εργάζεται για την παραγωγή αποθεμάτων 200.000 έως 500.000 φιαλών έως τον Μάιο. “Μετά από αυτό, ελπίζουμε να φτάσουμε στην παραγωγή ενός εκατ. μπουκαλιών το μήνα”, δήλωσε ο απόφοιτος του Εβραϊκού Πανεπιστημίου, προσθέτοντας: “Ελπίζω ότι αυτό το προϊόν θα φέρει υπερηφάνεια και θέσεις εργασίας στο Ισραήλ”.

Ο ισχυρισμός σχετικά με την αποτελεσματικότητα βασίζεται σε δοκιμές σε εργαστήρια, κατά τη διάρκεια των οποίων ψεκάστηκαν με το σπρέι μια σειρά ζωντανών ιών, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και του SARS-CoV-2. Υπήρξε βέβαια η παραδοχή ότι τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν έξω από το ανθρώπινο σώμα, σε δοκιμαστικούς σωλήνες, και δεν παρέχουν οριστική απόδειξη για το πόσο αποτελεσματικό θα αποδειχθεί το σπρέι στα ρινικά περάσματα – αν και η Regev είπε ότι είναι πολύ ενθαρρυντικά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Ξεχωριστή έρευνα, η οποία δεν αναφέρεται στη συσκευασία, έχει δείξει ότι το σπρέι μπορεί να μειώσει την επίδραση της COVID-19 μεταξύ εκείνων που έχουν μολυνθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώθηκαν αποτελέσματα κλινικών δοκιμών, στη Βρετανία, που υποδεικνύουν ότι το σπρέι θα μπορούσε να εμποδίσει τη μετάδοση της COVID-19, να μειώσει την εξάπλωσή της και να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και των βλαβών σε αυτούς που έχουν ήδη μολυνθεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης