Ζήσης Ψάλλας

Η ασυμμετρία μεταξύ των δύο πλευρών του προσώπου αυξάνεται σταθερά καθώς περνούν τα χρόνια. Το εύρημα αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις για την αναζωογόνηση του προσώπου και τις ανακατασκευαστικές διαδικασίες, αναφέρει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Plastic and Reconstructive Surgery, το επίσημο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικών Χειρουργών (ASPS).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, οι υπολογισμοί της ασυμμετρίας του προσώπου ήταν μεταξύ 0,4 και 1,3 χιλιοστών​Οι τρισδιάστατες τεχνικές ψηφιακής απεικόνισης δείχνουν μια λεπτή αλλά σημαντική γήρανση που σχετίζεται με την αύξηση της ασυμμετρίας του προσώπου, ειδικά στα χαμηλότερα δύο τρίτα του προσώπου, σύμφωνα με έρευνα της Helena Taylor, MD, PhD, του νοσοκομείου Mount Auburn, της Μασαχουσέτης, και τους συναδέλφους της.

«Η παρατηρούμενη συσχέτιση μεταξύ της αυξανόμενης ασυμμετρίας του προσώπου και της ηλικίας μπορεί να είναι χρήσιμη ως οδηγός στην πλαστική χειρουργική για την παραγωγή χαρακτηριστικών ανάλογων της ηλικίας», έγραψαν οι ερευνητές.

Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται 3D φωτογραμμετρία, η Τέιλορ και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν λεπτομερείς σαρώσεις της επιφάνειας του προσώπου σε 191 εθελοντές, οι οποίοι κυμαίνονταν σε ηλικία από τέσσερις μήνες έως 88 έτη. Οι ερευνητές στη συνέχεια υπολογίζουν τη “μέση τετραγωνική απόκλιση ρίζας” [RMSD: root mean square deviation] για να ποσοτικοποιήσουν τον βαθμό ασυμμετρίας μεταξύ των δύο πλευρών κάθε προσώπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η προσέγγιση ψηφιακής απεικόνισης επέτρεψε στους επιστήμονες να διακρίνουν πολύ λεπτά επίπεδα ασυμμετρίας – μέσα σε ένα κλάσμα ενός χιλιοστού. Η ασυμμετρία του προσώπου αναλύθηκε από την άποψη της ηλικίας καθώς και στο άνω, μέσο και κατώτερο ένα τρίτο του προσώπου. Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, οι υπολογισμοί RMSD της συμμετρίας του προσώπου ήταν μεταξύ 0,4 και 1,3 χιλιοστών.

Σταθερή αύξηση της ασυμμετρίας

«Βρήκαμε μια πολύ σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ της αυξανόμενης ηλικίας και της ασυμμετρίας του προσώπου» έγραψαν οι ερευνητές. Οι μετρήσεις έδειξαν μικρή αλλά προβλέψιμη αύξηση στο RMSD: κατά 0,06 χιλιοστά για κάθε δεκαετία ζωής. Η ασυμμετρία του προσώπου δεν διέφερε σημαντικά ανάλογα με τη φυλή ή το φύλο.

Η ασυμμετρία αυξήθηκε με τη γήρανση σε όλα τα τρίτα του προσώπου, αλλά οι αλλαγές ήταν μεγαλύτερες στα χαμηλότερα δύο τρίτα – από τα φρύδια στη μύτη και από τη μύτη στο πηγούνι. Αυτό το εύρημα δείχνει ότι τα μεσαία και κατώτερα χαρακτηριστικά συμβάλλουν περισσότερο στη συνολική ασυμμετρία με την πάροδο του χρόνου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης