Ζήσης Ψάλλας

H μαννόζη είναι σχετικά άγνωστη αλλά πρόκειται για ένα σάκχαρο που σχετίζεται δομικά με γλυκόζη. Κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής για την πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Οι καρκινικοί όγκοι χρησιμοποιούν περισσότερη γλυκόζη από τους φυσιολογικούς, υγιείς ιστούςΤώρα, μια μελέτη έδειξε ότι η μαννόζη μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη όγκων και να ενισχύσει τις επιπτώσεις της χημειοθεραπείας σε ποντίκια με πολλαπλούς τύπους καρκίνου. Αυτή η μελέτη αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση της κατανόησης του τρόπου με τον οποίο η μαννόζη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Cancer Research UK και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Οι καρκινικοί όγκοι χρησιμοποιούν περισσότερη γλυκόζη από τους φυσιολογικούς, υγιείς ιστούς. Ωστόσο, είναι δύσκολο να ελέγξετε την ποσότητα γλυκόζης στο σώμα σας μέσω της διατροφής. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μαννόζη μπορεί να επηρεάσει τη γλυκόζη μειώνοντας την ποσότητα που τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν.

Ο καθηγητής Kevin Ryan, επικεφαλής συγγραφέας από το Cancer Research UK Beatson Institute, δήλωσε: «Οι όγκοι χρειάζονται πολύ γλυκόζη για να αναπτυχθούν, άρα περιορίζοντας αυτή την ποσότητα επιβραδύνεται η πρόοδος του καρκίνου. Το πρόβλημα είναι ότι οι φυσιολογικοί ιστοί χρειάζονται επίσης γλυκόζη, οπότε δεν μπορούμε να την αφαιρέσουμε εντελώς από το σώμα. Στη μελέτη μας βρήκαμε μια δόση μαννόζης που θα μπορούσε να εμποδίσει αρκετά τη γλυκόζη για να επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων στα ποντίκια, αλλά όχι τόσο πολύ που οι φυσιολογικοί ιστοί να επηρεαστούν. Αυτή είναι μια πρώιμη έρευνα αλλά ελπίζουμε ότι η εξεύρεση της τέλειας ισορροπίας σημαίνει ότι στο μέλλον η μαννόζη θα μπορούσε να χορηγηθεί σε καρκινοπαθείς για την ενίσχυση της χημειοθεραπείας χωρίς να κάνει ζημιά στη γενική υγεία τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώιμη έρευνα

Οι ερευνητές εξέτασαν πώς ποντίκια με καρκίνο του παγκρέατος, του πνεύμονα ή του δέρματος ανταποκρίθηκαν όταν προστέθηκε μαννόζη στο πόσιμο νερό τους. Διαπίστωσαν ότι η προσθήκη του συμπληρώματος επιβράδυνε σημαντικά την ανάπτυξη των όγκων και δεν προκάλεσε προφανείς παρενέργειες.

Για να ελεγχθεί ο τρόπος με τον οποίο η μαννόζη θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τη θεραπεία του καρκίνου, τα ποντίκια υποβλήθηκαν σε θεραπεία με σισπλατίνη (cisplatin) και δοξορουβικίνη (doxorubicin) – δύο από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα χημειοθεραπείας. Διαπίστωσαν ότι η μαννόζη ενίσχυσε τις επιπτώσεις της χημειοθεραπείας, επιβράδυνε την ανάπτυξη των όγκων, μείωσε το μέγεθος των όγκων και αύξησε τη διάρκεια ζωής ορισμένων ποντικών.

Ο Martin Ledwick, από το Cancer Research UK, δήλωσε: «Αν και αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα για τη θεραπεία του καρκίνου, είναι σε πολύ πρώιμη έρευνα και δεν αφορούν ακόμη τον άνθρωπο. Οι ασθενείς δεν πρέπει να αυτο-συνταγογραφούν τη μαννόζη, καθώς υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για αρνητικές παρενέργειες που δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμη. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό προτού αλλάξετε δραστικά τη διατροφή σας ή να παίρνετε νέα συμπληρώματα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης