Ζήσης Ψάλλας

Η καρδιά μπορεί να δημιουργήσει μηνύματα που ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις μέσω του σώματος. Αυτά τα μηνύματα τελικά φθάνουν στα λιποκύτταρα, δείχνει μια νέα έρευνα από επιστήμονες της Lewis Katz School of Medicine στο Temple University. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που παρέχει στοιχεία για την επικοινωνία μεταξύ καρδιάς και λιπώδους ιστού που ρυθμίζεται από ένα ένζυμο που ονομάζεται GRK2 (G protein-coupled receptor kinase 2)» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Walter J. Koch.

Τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στη ρύθμιση της αύξησης του βάρους σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Ένας τεράστιος όγκος εργασιών έχει καθιερώσει το GRK2 ως βασικό παράγοντα στην ανάπτυξη και πρόοδο της καρδιακής ανεπάρκειας. Η αναστολή του GRK2 βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία σε πολλά ζωικά μοντέλα. Στην παρούσα μελέτη βρέθηκε το συναρπαστικό ότι η καρδιά μέσω του GRK2 μπορεί να ρυθμίσει το μεταβολισμό ολόκληρου του σώματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν την έρευνά τους στα ποντίκια με την δραστικότητα του GRK2 να παρεμποδίζεται στην καρδιά. Όταν χορηγήθηκε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα ανασταλμένα σε GRK2 ποντίκια συσσώρευαν σημαντικά περισσότερο λίπος σε σχέση με αυτά που είχαν φυσιολογική έκφραση του GRK2.

Το πείραμα επαναλήφθηκε σε ποντικούς με GRK2 υπερεκφρασμένο στην καρδιά, μιμούμενο την αύξηση του GRK2 που συμβαίνει κατά την καρδιακή ανεπάρκεια στους ανθρώπους. Όταν δόθηκαν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αυτά τα ποντίκια κέρδισαν λιγότερο σωματικό βάρος σε σύγκριση με το συνηθισμένο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JCI Insight.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης