Μπορεί να μην υπάρχει κάποιο φάρμακο που να θεραπεύει οριστικά το ευερέθιστο έντερο, η σωστή του αντιμετώπιση όμως μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη. Το ευερέθιστο έντερο, το οποίο ταλαιπωρεί αρκετούς από εμάς με έντονο φούσκωμα και αέρια, πόνο στην κοιλιά κ.λπ., σχετίζεται εκτός από τη διατροφή και με τις διάφορες συναισθηματικές εντάσεις και το άγχος που μπορεί να μας καταβάλλει κατά καιρούς.

Η σωστή αντιμετώπιση όμως μπορεί να μας βοηθήσει να κρατήσουμε τα συμπτώματα σε ύφεση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι’αυτό είναι σημαντικό να αποφύγετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, και προτιμήστε διατροφικά προϊόντα με προβιοτικά που δεν χρειάζονται συνταγογράφηση και μπορείτε να βρείτε εύκολα στην αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην συνέχεια ζητήστε από τον γιατρό σας να σας δώσει μια σύντομη περιγραφή της ανατομίας και φυσιολογίας του εντέρου σας, καθώς και μια απλουστευμένη ερμηνεία των συμπτωμάτων. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση του άγχους και να διαλύσει τυχόν φόβους για την υγεία σας. Ακόμη ο γιατρός σας μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να σας συστήσει τη λήψη φαρμάκων για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης. Συνήθως χρησιμοποιούνται σπασμολυτικά, ευκινητικά του εντέρου, αντιδιαρροϊκά, υπακτικά, σιμεθικόνη, άνθρακας, αγχολυτικά και μικρές δόσεις αντικαταθλιπτικών ενώ τα τελευταία χρόνια συστήνονται και κάποια αντιβιοτικά (ριφαξιμίνη).

Σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσουν η ψυχοθεραπεία και η υπνοθεραπεία. Μην ξεχνάτε ωστόσο ότι μεγάλη σημασία έχει η συνεπής παρακολούθηση της πορείας του προβλήματος, καθώς και η εγρήγορση για τυχόν εμφάνιση συμπτωμάτων που μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη κάποιου οργανικού νοσήματος του εντέρου, οπότε θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω.
Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης