Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Servier κρίθηκε ένοχη από δικαστήριο του Παρισιού για διακεκριμένη απάτη, για ανθρωποκτονίες και βλάβες εξ αμελείας και καταδικάστηκε σε καταβολή προστίμου 2,7 εκατομμυρίων ευρώ στην υπόθεση Mediator, ένα από τα μεγαλύτερα υγειονομικά σκάνδαλα στη Γαλλία.

«Παρά τη γνώση για την ύπαρξη κινδύνων εδώ και παρά πολλά χρόνια, δεν έλαβαν ποτέ τα μέτρα που επιβάλλονταν και με τον τρόπο αυτόν εξαπάτησαν τους καταναλωτές του Mediator» δήλωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία απαλλάχθηκε ωστόσο από την κατηγορία της αισχροκέρδειας.

Ο υποδιευθυντής Ζαν-Φιλίπ Σετά, αντιπρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας και στενός συνεργάτης του πανίσχυρου Ζακ Σερβιέ, που πέθανε το 2014, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών με αναστολή.

Στην Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Φαρμάκων (ANSM) επιβλήθηκε πρόστιμο 303.000 ευρώ για παράλειψη καθήκοντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σκεύασμα Mediator συνταγογραφήθηκε σε 5 εκατομμύρια ανθρώπους επί 33 χρόνια, από την έναρξη της κυκλοφορίας του μέχρι την απόσυρσή του τον Νοέμβριο του 2009. Θεωρείται υπεύθυνο για τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Το Mediator κυκλοφόρησε το 1976 ως φάρμακο για τον διαβήτη, αλλά χρησιμοποιήθηκε ευρέως ως περιοριστικό του αισθήματος της πείνας. Θεωρείται υπεύθυνο για την πρόκληση καρδιολογικών προβλημάτων και πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης, μιας σπάνιας και θανατηφόρας πάθησης, η οποία ενδεχομένως προκάλεσε μακροπρόθεσμα 2.100 θανάτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης