Τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σε αρκετά πρόωρο στάδιο, κατάφερε να διαγνώσει με την οσμή του ένας σκύλος, ράτσας Λαμπρατόρ Ριτρίβερ, ο οποίος συμμετείχε σε κλινικές δοκιμές ιαπωνικού πανεπιστήμιου.

Στο πλαίσιο της μελέτης, το ειδικά εκπαιδευμένο οκτάχρονο θηλυκό Λαμπραντόρ, έκανε 74 διαγνωστικά τεστ όσφρησης σε διάστημα μερικών μηνών. Κάθε τεστ περιλάμβανε την αξιολόγηση πέντε δειγμάτων αναπνοής ή κοπράνων. Τα δείγματα προέρχονταν από 48 άτομα με καρκίνο του εντέρου σε διάφορα στάδια και από 258 υγιείς εθελοντές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να πιστοποιηθεί ακόμη περισσότερο η εγκυρότητα του αποτελέσματος, οι ειδικοί αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν και δείγματα από πολύποδες εντέρου – καλοήθεις δυσπλασίες, που δυνητικά εξελίσσονται σε κακοήθειες. Το 6% των δειγμάτων αναπνοής και το 10% των δειγμάτων κοπράνων προέρχονταν από άτομα με άλλου είδους γαστρεντερικές βλάβες, όπως έλκος ή σκωληκοειδίτιδα.

Το Λαμπραντόρ εντόπισε σωστά όλα τα καρκινικά δείγματα σε 33 από τα 36 τεστ αναπνοής (ποσοστό επιτυχίας 95%)  καθώς επίσης και 37 από τα 38 τεστ κοπράνων (επιτυχία 98%).

Οι ειδικοί μελετούν τώρα το σύστημα όσφρησης και μεταφοράς δεδομένων στον εγκέφαλο των σκύλων, ώστε να κατασκευάσουν στο μέλλον την «ηλεκτρονική μύτη» που θα ανιχνεύσει τις κακοήθειες με μία… ανάσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χιντέρο Σονόντα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κιούσου της Φουκουόκα στην Ιαπωνία που έκαναν τη μελέτη, δημοσίευσαν τα αποτελέσματά της στην επιστημονική επιθεώρηση Gut.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης