Περίπου το 55% των Βoύλγαρων από 18 έως 65 ετών δεν κάνουν κανένα σπορ και δεν γυμνάζονται, δείχνει μια έρευνα που διεξήχθη με την παραγγελία του Υπουργείου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, τα στοιχεία της οποίας δημοσιεύθηκαν χθες. Το 1/3 των νέων από 18 έως 25 ετών δεν κάνουν κανένα σπορ, ενώ το ποσοστό τους αυξάνεται κάθε χρόνο.

Το 17% του ενεργού πληθυσμού ασχολείται με κάποιο σπορ ή αθλητικές ασκήσεις μερικές φορές την εβδομάδα, ενώ μόλις 6% γυμνάζονται κάθε μέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα περίπου το 21% του ενεργού πληθυσμού ασχολείται με αθλητικές ασκήσεις στο σπίτι, ενώ το 12% – με ποδηλασία. Περίπου 9% προτιμούν κάθε εβδομάδα να κάνουν κάποιο συλλογικό άθλημα – ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλει, ενώ περίπου 8% γυμνάζονται σε γυμναστήρια ή κάνουν bodybuilding.

Περίπου 6% προτιμούν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα να κάνουν εκδρομές. Κάνει εντύπωση το γεγονός ότι περίπου 2/5 των Βουλγάρων πολιτών δεν μπορούν να αναφέρουν ένα άθλημα με το οποίο θα ήθελαν να ασχολούνται.

Μεγάλο είναι το μερίδιο εκείνων που δεν γυμνάζονται, αλλά και στη δουλειά τους δεν ασκούν κάποια ιδιαίτερη σωματική δραστηριότητα – περίπου 62%, ενώ το μερίδιο όσων δεν γυμνάζονται είναι περίπου το ίδιο στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου το 27% των Βουλγάρων πολιτών υποβάλλονται σε σωματική άσκηση στη δουλειά τους.
Εκτός εργασίας η σωματική δραστηριότητα του περίπου 59% του ενεργού πληθυσμού εκφράζεται σε βόλτα, του 52% – σε δουλειές του σπιτιού, ενώ του 35% – σε κηπουρική.

Ταυτόχρονα το 45 % του ενεργού πληθυσμού καπνίζουν, ενώ το 58% των καπνιστών θεωρούν ότι κάνουν υγιεινή ή σχετικά υγιεινή ζωή.

Περίπου το 41% των Βουλγάρων δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν ελεύθερο χρόνο για αθλητισμό, το 21% εξηγούν την παθητική τους στάση με την έλλειψη αθλητικών συνηθειών, ενώ το 17% με την έλλειψη κατάλληλου περιβάλλοντος. Περίπου το 48% των Βουλγάρων θεωρούν ότι η διατροφή τους είναι υγιεινή, ενώ κάθε δέκατος κάνει δίαιτα με σκοπό το αδυνάτισμα.

Πηγή:grreporter

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης