Με εθνικό κίνδυνο ισοδυναμεί η υγειονομική εγκατάλειψη των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας. Το Καστελόριζο εδώ κι έναν χρόνο δεν έχει εξειδικευμένο γιατρό, ενώ αρκετά ιατρεία σε ακριτικά νησιά έχουν μετατραπεί σε… φαντάσματα, με πανάκριβα μηχανήματα να είναι κλειδωμένα σε αποθήκες, ενώ σε άλλα δεν υπάρχουν φαρμακεία και γιατροί.

«Εδώ και τώρα εξειδικευμένος γιατρός στο Καστελόριζο» ήταν το μήνυμα του προέδρου του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου και Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργου Πατούλη από το ακριτικό Καστελόριζο, στο πλαίσιο του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Δικτύου με θέμα «Η φροντίδα Υγείας στις απομακρυσμένες περιοχές και στις ευπαθείς ομάδες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αραχνιασμένα τα συστήματα τηλεϊατρικής, αγροτικοί γιατροί αποσπασμένοι για λίγες μέρες, εγκαταλελειμμένοι οι Ακρίτες του Καστελόριζου στο έλεος του Θεού. Το αποτέλεσμα ένα χρόνο μετά; Όχι μόνο μόνιμος εξειδικευμένος γιατρός δεν ήρθε, αλλά έκλεισε φέτος και το φαρμακείο. Ας μας απαντήσουν οι ιθύνοντες της υγείας γιατί δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα ζωής και θανάτου στους εθνικούς συνοριοφύλακες της πατρίδας μας. Τα πολυδύναμα ιατρεία των νησιών είναι υποστελεχωμένα και εγκαταλελειμμένα και σε πολλές περιπτώσεις πανάκριβα μηχανήματα μένουν κλειδωμένα σε αποθήκες, γιατί δεν υπάρχει το προσωπικό να τα λειτουργήσει. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας, απειλεί την τουριστική της ανάπτυξη και το κυριότερο εγκυμονεί εθνικούς κινδύνους» τόνισε ο Γιώργος Πατούλης.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι στο Καστελόριζο εδώ και ενάμιση χρόνο είναι κενή η θέση του αγροτικού γιατρού και οι ανάγκες του νησιού καλύπτονται με συνεχείς δεκαπενθήμερες αποσπάσεις γιατρών από το νοσοκομείο της Ρόδου. Έτσι, όμως, ο γιατρός δεν μπορεί να γνωρίζει το ιστορικό των ασθενών και να ασκήσει την ορθή ιατρική πράξη.

Στη Χάλκη εδώ και επτά χρόνια δεν έχει διοριστεί ειδικευμένος γιατρός, ενώ στην Τήλο κενή παραμένει η θέση του γενικού γιατρού. Η Κύθνος και η Κέα είναι καιρό χωρίς κανένα εξειδικευμένο γιατρό, ενώ στην Αμοργό ο γιατρός φεύγει και μένει το νησί χωρίς βοήθεια. Περισσότεροι από 3.000 κάτοικοι στη Σύμη έχουν έναν γιατρό, ο οποίος είναι αδύνατον να καλύψει τις ανάγκες του νησιού κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου που ο πληθυσμός ξεπερνά τις 10.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Πάτμο και στα Κύθηρα δεν υπάρχει παιδίατρος και τα παιδιά του νησιού δεν μπορούν ούτε να εμβολιαστούν επαρκώς, ενώ ιατρείο-φάντασμα είναι και το πολυδύναμο ιατρείο στον Όλυμπο της Καρπάθου.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης