Στα 38 χρόνια η μέση ηλικία των γυναικών στην Ελλάδα που επιλέγουν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020, 13:24
Στα 38 χρόνια η μέση ηλικία των γυναικών στην Ελλάδα που επιλέγουν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Στα 38 χρόνια κυμαίνεται ο μέσος όρος της ηλικίας των γυναικών που επιλέγουν στη χώρα μας τη μέθοδο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για να αποκτήσουν παιδιά, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Γονιμότητας μαιευτήρα-γυναικολόγο Γιάννη Γιακουμάκη, ενώ οι πιθανότητες επιτυχίας φθάνουν πλέον το 30%, χάρη στις διαρκώς εξελισσόμενες τεχνολογίες στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Οι αναφορές του κ. Γιακουμάκη έγιναν κατά την διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου του κλινικού εμβρυολόγου, Τάσου Αργυρίου, με τίτλο: «Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της ανθρώπινης αναπαραγωγής».

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στα Χανιά με ομιλητές τον συγγραφέα, τον μαιευτήρα - γυναικολόγο Ιωάννη Γιακουμάκη και τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Γονιμότητας κλινικό εμβρυολόγο Διαμαντή Δαφνή.

Το βιβλίο αποτελεί ένα απόσταγμα συναισθημάτων, γνώσης και εμπειριών του επιστήμονα.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε κατά την παρουσίαση ο κ. Αργυρίου, « το βιβλίο αυτό προέκυψε χωρίς καμία συγγραφική εμπειρία, αλλά μόνο με το ένστικτο και την ανθρώπινη υπόσταση ενός απλού επιστήμονα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η μητρότητα δεν είναι πια υποχρέωση, αλλά δικαίωμα της κάθε γυναίκας που μεταφράζεται σε δικαίωμα για την αξιοποίηση των μεθόδων της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου ο κ. Αργυρίου τόνισε ότι η υπογονιμότητα δεν αποτελεί ασθένεια, ενώ επισήμανε ότι «στην Ελλάδα από το 2005 υπάρχει ένας πάρα πολύ προοδευτικός νόμος, ο οποίος καλύπτει όλες τις πτυχές του τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, διασφαλίζοντας την αξιοπρέπεια του μωρού που θα γεννηθεί, των μελλοντικών γονέων, αλλά και των επιστημόνων που συμμετέχουν σε αυτό το όμορφο ταξίδι».

Στο βιβλίο του ο συγγραφέας κάνει μια ιστορική αναδρομή στη διαδικασία της αναπαραγωγής, παρουσιάζει συνοπτικά την ιατρική υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η επιστήμη, ενώ ιδιαίτερο κεφάλαιο αποτελεί η συνάντηση που είχε τον Απρίλιο του 2018 στο Λονδίνο με τη Louise Brown, το πρώτο παιδί του σωλήνα που γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου 1978.

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου ο εμβρυολόγος Διαμαντής Δαφνής επισήμανε ότι «ο κ. Αργυρίου μπόρεσε και είδε από τη μεριά του εμβρυολόγου το πώς είναι τα ζευγάρια να περνούν τη διαδικασία της εξωσωματικής, ένιωσε τα ζευγάρια αυτά, δέθηκε μαζί τους και μέσα από τη δική του διακριτική παρουσία προχώρησε στη συγγραφή του βιβλίου».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020, 13:39