Η πισεατανόλη, ένα παράγωγο της ρεσβερατρόλης που υπάρχει στα σταφύλια, το κόκκινο κρασί και σε ορισμένα φρούτα του δάσους, όπως τα μύρτιλα, μπορεί να αποδειχτεί αποτελεσματικό όπλο κατά της παχυσαρκίας, καθώς εμποδίζει την ανάπτυξη των κυττάρων του λιπώδους ιστού και ελέγχει το βάρος.

Σύμφωνα με την «Espressonews.gr» ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Περντιού της Ιντιάνα έγραψαν στην επιθεώρηση «Journal of Biological Chemistry» ότι η πισεατανόλη αλλάζει, εκτός των άλλων, τις λειτουργίες των γονιδίων και τη δράση της ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της λιπογένεσης, διαδικασία κατά την οποία τα λιπώδη κύτταρα από τα πρώιμα στάδια μετατρέπονται σε ώριμα λιπώδη κύτταρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παρουσία της πισεατανόλης μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση ή και να αναστείλει πλήρως τη λιπογένεση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου δέκα ημέρες και τα κύτταρα, που ονομάζονται προλιποκύτταρα πριν ωριμάσουν, ύστερα από αυτό το χρονικό διάστημα μπορούν να μετατραπούν σε ώριμα κύτταρα του λίπους, που ονομάζονται λιποκύτταρα.

Στο ερώτημα πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι ιδιότητες της πισεατανόλης η απάντηση είναι με την κατανάλωση τροφών που περιέχουν ρεσβερατρόλη και κατά συνέπεια πισεατανόλη.

Η ουσία, όταν «προσδένεται» στους υποδοχείς της ινσουλίνης των ανώριμων λιποκύτταρων, παρεμποδίζει το μεταβολικό μονοπάτι που οδηγεί στη διαμόρφωση των ώριμων λιποκυττάρων .Με τον τρόπο αυτό τα ανώριμα κύτταρα «πεθαίνουν» προτού προλάβουν να μεγαλώσουν και να ωριμάσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης