Χρήστος Μαζάνης 

Συναγερμός έχει σημάνει στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», όπου γέννησε πριν από μερικές ημέρες με καισαρική μια πρόσφυγας, η οποία διαμένει στη δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα και διεγνώσθη θετική στον κορωνοϊό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πηγές της ΠΟΕΔΗΝ, έχουν μπει σε καραντίνα 15 άτομα του νοσοκομείου (ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό), ενώ ακόμα 40 ιχνηλατούνται.

Παράλληλα συναγερμός σήμανε και στη Δομή Φιλοξενίας στη Ριτσώνα. Αυτό το οποίο επίσης ερευνάται είναι το πού κόλλησε τον ιό η γυναίκα. Εάν δηλαδή τον κόλλησε κατά την παραμονή της στο «Αλεξάνδρα» ή αν ήταν ήδη μολυσμένη πριν εισέλθει στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

«Στο νοσοκομείο “Αλεξάνδρα”, όπου πήγε για να γεννήσει, και όχι στη δομή φιλοξενίας μεταναστών της Ριτσώνας, όπου φιλοξενείται, είναι πιθανό να κόλλησε τον COVID-19 η γυναίκα που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό την Τρίτη» υποστήριξε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης. «Δεν είναι δεδομένο ότι πήγε έχοντας τον ιό ή αν τον απέκτησε στο Αλεξάνδρα. Υπάρχει πιθανότητα να τον απέκτησε εκεί» είπε μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο «Ράδιο Αλήθεια» της Χίου και επικαλέστηκε το γεγονός ότι βρέθηκαν αρνητικοί στο τεστ Covid-19 τόσο ο σύζυγός της όσο και η γυναίκα με την οποία συγκατοικούσε στη Ριτσώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωσε πως γίνονται όλα όσα πρέπει να γίνουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να ιχνηλατηθούν οι επαφές της γυναίκας και να προστατευτούν οι υπόλοιποι διαμένοντες και εργαζόμενοι της δομής.

Σε ανακοίνωσή του, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης -που έχει την ευθύνη διαχείρισης της δομής στη Ριτσώνα- υπογράμμισε ότι το προσωπικό εργάζεται χρησιμοποιώντας εξοπλισμό ασφαλείας.  

Ακόμα ο ΔΟΜ σημείωσε ότι ήδη έχει μοιράσει στους διαμένοντες καθαριστικά είδη, ενώ όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι και οι χώροι εργασίας του προσωπικού απολυμαίνονται μία φορά την εβδομάδα. Επίσης ο Οργανισμός συνεχίζει να παρέχει ενημέρωση για τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού, μοιράζοντας και μεταφράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια με οδηγίες, όπως αυτές εκδίδονται από τις ελληνικές Αρχές.  

«Η ενημέρωση αποτελεί κλειδί για την ασφάλεια. Η ασφάλεια του προσωπικού και των διαμενόντων παραμένει προτεραιότητά μας και θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε επιπλέον πρωτοβουλία ληφθεί» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Στη δομή της Ριτσώνας έχουν μεταβεί κλιμάκια του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Επίσης έχουν δημιουργηθεί χώροι υγειονομικής απομόνωσης για την παραμονή εκεί τυχόν ύποπτων κρουσμάτων.

Να σημειωθεί πως στο συγκεκριμένο νοσοκομείο δεν είναι η πρώτη φορά όπου υγειονομικό προσωπικό τίθεται σε καραντίνα λόγω κρούσματος κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται πως εκτός μάχης είχαν βγει και επτά υγειονομικοί, εξαιτίας ενός κρούσματος κορωνοϊού που διακομίστηκε στο νοσοκομείο την 10η Μαρτίου.

Όπως είχε γίνει γνωστό τότε , ένας 77χρονος άνδρας, απύρετος με βήχα, κάλεσε το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στην πρωινή εφημερία του νοσοκομείου. Δεν είχε κανένα ταξιδιωτικό ιστορικό. Εξετάστηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και μετέβη στο ακτινολογικό. Από την ακτινογραφία κρίθηκε ότι πρέπει να μπει για νοσηλεία στη Δ4 Παθολογική (αρχή πνευμονίας). Ελήφθη επίχρισμα και απομονώθηκε, ενώ την ίδια μέρα έγινε γνωστό πως βγήκε θετικός στον ιό.

Η ΠΟΕΔΗΝ πάντως ζητεί να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι σε αυτούς που πρόκειται να κάνουν εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία και κυρίως να διενεργούνται τεστ ανίχνευσης του ιού. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης