Στην υγειά μας!

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012, 13:33
Στην υγειά μας!
Ξανθιά ή μελαχρινή, με ή χωρίς αλκοόλ, σε κουτάκι, μπουκάλι ή στο ποτήρι, αλλά πάντα δροσερή και αφρώδης, η μπίρα αποτελεί ίσως το πιο δημοφιλές ποτό...

Ποια είναι τα συστατικά της; Πόσες θερμίδες περιέχει κάθε τύπος της; Κάνει καλό στην υγεία; Ποια είναι η ενδεικνυόμενη κατανάλωση;

Μπίρα. Μια παλιά συνταγή...

Τέσσερις χιλιάδες χρόνια πριν, αφού οι Σουμέριοι ανέπτυξαν τη σφηνοειδή γραφή, κατέγραψαν λεπτομερείς και εξειδικευμένες οδηγίες για την παραγωγή μπίρας. Τα τέσσερα βασικά συστατικά της μπίρας είναι το νερό, το κριθάρι (ή και μείγμα δημητριακών, όπως το σιτάρι, η βρώμη και η σίκαλη), ο λυκίσκος και η μαγιά.

Το 90%- 93% της μπίρας είναι νερό, γι' αυτό οι ζυθοποιοί θέτουν υψηλές προδιαγραφές για την ποιότητά του. Το μυστικό όμως είναι ότι κάθε τύπος μπίρας παρασκευάζεται από συγκεκριμένο τύπο νερού. Το κριθάρι είναι η πηγή αμύλου από την οποία παρασκευάζεται η βύνη, ενώ τα άνθη του θηλυκού φυτού λυκίσκου είναι αυτά που προσδίδουν στην μπίρα το χαρακτηριστικό άρωμά της.

Τέλος, η μαγιά είναι ένα είδος μύκητα που ζυμώνει τα σάκχαρα των δημητριακών, δηλαδή τα μετατρέπει σε αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα, ενώ ταυτόχρονα σχηματίζονται αρωματικές ουσίες. Η επιλογή της μαγιάς έχει άμεση επίδραση στη γεύση της μπίρας.

Μπίρα και στην υγειά σας...

Η διατροφική αξία της μπίρας, εκτός από τα περιεχόμενα δημητριακά, συνοψίζεται κυρίως στη μαγιά. Η μαγιά της μπίρας περιέχει πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ειδικά βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2 και νιασίνη σε μεγάλες σχετικά ποσότητες. Επομένως, η κατανάλωση της μαγιάς της μπίρας προσφέρει στον οργανισμό όλες τις ευεργετικές ιδιότητες των βιταμινών Β (π.χ. ενδυνάμωση του νευρομυϊκού συστήματος, επιβράδυνση της κυτταρικής γήρανσης, ευεξία κ.ά), οι οποίες μαζί με το ιχνοστοιχείο χρώμιο (το οποίο επίσης περιέχεται στη μαγιά της μπίρας) αποτελούν έναν από τους κύριους ρυθμιστές του σακχάρου στον οργανισμό μας.

Έρευνες δείχνουν πως η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ προστατεύει τον οργανισμό από καρδιαγγειακές επιπλοκές. Η μπίρα, συγκεκριμένα, περιέχει το μικρότερο ποσοστό αλκοόλ και, όπως όλα τα αλκοολούχα, καταναλισκόμενη σε μικρές ποσότητες (περίπου ένα ποτήρι την ημέρα) αυξάνει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης, «καλής χοληστερόλης», στο αίμα. Παράλληλα απεδείχθη ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ εμποδίζει τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες. Στην περίπτωση της μπίρας, οι διαιτητικές ίνες των δημητριακών και κυρίως του κριθαριού, λόγω του ότι επιβραδύνουν τη διάσπαση και απορρόφηση των τροφών, μειώνουν την παραγωγή της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερίνη).

Τι σημαίνει όμως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ;

Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται η κατανάλωση ενός έως δύο αλκοολούχων ποτών για τους άνδρες και ένα ποτό για τις γυναίκες ημερησίως. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε κατανάλωση 30 gr αλκοόλης και 20 gr αντίστοιχα ή στην προκειμένη περίπτωση, 2 ποτήρια μπίρας για τους άνδρες και ενός για τις γυναίκες, αν θεωρήσουμε ότι ένα ποτήρι μπίρας περιέχει περίπου 12-14 γραμμ. αλκοόλ.

Γενικά ξανθή ή μαύρη ή κόκκινη, η μπίρα διεγείρει την όρεξη και εξευγενίζει τις γεύσεις των τροφών. Πόσες θερμίδες όμως μας παρέχει το κάθε είδος;

Πρόσφατες ευρωπαϊκές έρευνες αποδεικνύουν ότι η μέτρια κατανάλωση μπίρας δεν ενισχύει την αύξηση του βάρους. Συγκριτικά με άλλα αλκοολούχα ποτά, περιέχει λιγότερες θερμίδες, οι οποίες προέρχονται κατά κύριο λόγο από το αλκοόλ και όχι από τους υδατάνθρακες του κριθαριού, όπως νομίζουν οι περισσότεροι.

Συγκεκριμένα, ένα δροσιστικό ποτήρι (250 ml) ξανθιάς μπίρας περιέχει περίπου 110 θερμίδες, ενώ ένα ποτήρι μαύρης μπίρας περίπου 160 θερμίδες. Τέλος οι light επιλογές κυμαίνονται στις 80 θερμίδες ανά ποτήρι, ενώ οι μη αλκοολούχες μπίρες αποδίδουν περίπου 40 θερμίδες. Ένας πρόχειρος υπολογισμός, που έχει ως βάση ότι κάθε γραμμάριο αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες, μπορεί να σας φανερώσει κάθε φορά το θερμιδικό περιεχόμενο της μπίρας σας, εάν ξέρετε την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ, προσθέτοντας στο τελικό αποτέλεσμα και 30-40 θερμίδες που αποδίδονται κατά μέσο όρο από τους υδατάνθρακες.

Παράδειγμα: Πόσες θερμίδες περιέχονται σε ένα ποτήρι (250 ml) ξανθιάς μπίρας με περιεκτικότητα αλκοόλ 4%;

4 * 250/100 = 10 γραμμάρια αλκοόλ ανά ποτήρι
10 * 7 = 70 θερμίδες που προέρχονται από το αλκοόλ
70+(30 ή 40) = 110 θερμίδες συνολικά ανά ποτήρι.

Πηγή: diatrofi.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012, 14:01