Στην τελική φάση η έναρξη των υπηρεσιών τηλεφροντίδας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011, 15:00
Στην τελική φάση η έναρξη των υπηρεσιών τηλεφροντίδας
Στην τελική φάση εισέρχονται οι προετοιμασίες για την έναρξη των υπηρεσιών τηλεφροντίδας χρόνιων παθήσεων, από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και τους δήμους της Κεντρικής Ελλάδας, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Renewing Health.

Συγκεκριμένα, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η 4η συνάντηση εργασίας των εταίρων του προγράμματος Renewing Health στο Klagenfurt της Αυστρίας, όπου καθορίστηκαν οι τελικές ενέργειες για την έναρξη των υπηρεσιών τηλεφροντίδας σε 9 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην συνάντηση εργασίας συμμετείχαν διοικήσεις των υγειονομικών περιφερειών, εκπρόσωποι δήμων και ερευνητικών ιδρυμάτων, από τις χώρες μέλη της ΕΕ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Από την Ελλάδα συμμετείχαν ο διοικητής και ο υποδιοικητής της 5ης ΥΠΕ, Πέτρος Τομάρας και Αθανάσιος Τσάτσος, ο Ε. Σταματιάδης της Διεύθυνσης Πληροφορικής της 5ης ΥΠΕ, ο ιατρός Γεώργιος Ε. Δαφούλας, υπεύθυνος εφαρμογών e-health της e-trikala A.E. και ο Γ. Βάλλας, τεχνικός υπεύθυνος της Cities Net AE για το πρόγραμμα Renewing Health.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τηλεφροντίδα εκατοντάδων ασθενών της Κεντρικής Ελλάδας, από τον Φεβρουάριο του 2011, και το ύψος της ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης αναμένεται να φτάσει τα 7 εκατ. ευρώ για τους 21 συνεργαζόμενους φορείς, συνολικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα επιλέγονται ασθενείς με χρόνια νοσήματα (όπως χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, διαβήτης τύπου 2) από τους θεράποντες ιατρούς της 5ης ΥΠΕ, με κριτήριο την ανάγκη εντατικής κατ’ οίκον παρακολούθησης και ρύθμισης της θεραπευτικής αγωγής.

Μέσω του προγράμματος Renewing Health, αναμένεται να επέλθουν ουσιαστικές βελτιώσεις στις διαδικασίες παροχής υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα, χάρη στη χρήση νέων τεχνολογιών.

Στους ασθενείς, που πληρούν τα κλινικά κριτήρια και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, παρέχονται δωρεάν, από το Κέντρο Τηλεπρόνοιας της Ψηφιακής κοινότητας των Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας και του Δήμου Τρικκαίων, συσκευές φορητής βιολογικής τηλεμετρίας (τηλεκαρδιογράφος, τηλεπιεσόμετρο, τηλεσπιρόμετρο, τηλεσακχαρόμετρο κλπ), με δυνατότητα αποστολής της μέτρησης μέσω σταθερού ή κινητού τηλεφώνου στο κέντρο τηλεπρόνοιας του δήμου και από εκεί μέσω του διαδικτύου στον ειδικό γιατρό.

Στο πρόγραμμα Renewing Health συμμετέχουν συνολικά 21 εταίροι από όλη την Ευρώπη, ανάμεσα στους οποίους εκπρόσωποι από τα Εθνικά Συστήματα Υγείας της Ιταλίας, της Δανίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φιλανδίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, από την Ελλάδα, εταίροι είναι ο Δήμος Τρικκαίων, η 5η ΥΠΕ, η «e-trikala AE» του Δήμου Τρικκαίων και η «Ψηφιακές Πόλεις ΑΕ -Cities Net AE» (Αναπτυξιακή ΟΤΑ των Δήμων Λαρισαίων, Ιωαννίνων, Βόλου, Λαμιέων, Κοζάνης, Κατερίνης, Βέροιας, Ν. Ιωνίας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Γρεβενών).

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011, 15:01